Comença la campanya de la declaració de la renda de l'exercici del 2009

Quatre de cada cinc contribuents tindran dret a que se’ls retornin diners.

Redacció
03 de maig del 2010

L'Agència Tributària obre aquest dilluns el termini per presentar de forma voluntària la declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) de l'exercici del 2009. L'entitat preveu que es presentin 19,5 milions d'expedients, dels quals 15,7 seran a retornar. Traduït en diners això vol dir 12.200 milions d'euros. És un descens en l'import del 4,5% respecte l'exercici del 2008. El termini per presentar la declaració s'estén fins als 30 de juny.

Pel que fa a Catalunya, els contribuents catalans presentaran enguany més de 3,5 de declaracions de la renda, un 0,29% més que l'any passat, segons les previsions que han presentat aquest matí conjuntament l'Agència Tributària de Catalunya i l'Agència Estatal d'Administració Tributària. El mètode més utilitzat serà l'esborrany, que a Catalunya utilitzaran més de tres milions de contribuents. S'espera que en el 80% dels casos, els ciutadans tinguin dret a què se'ls retornin diners, mentre que a la resta els tocarà pagar.

Una de les principals novetats de la declaració de renda d'aquest any és que s'eleva el límit d'exempció de la indemnització per acomiadament quan hagi estat conseqüència d'un Expedient de Regulació d'Ocupació. Si bé abans l'exempció era de 20 dies de salari per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats, des del 8 de març del 2009 la xifra puja a 45 dies amb un màxim de 42 mensualitats.

També s'estableix una reducció per manteniment o creació de llocs de treball per a titulars d'activitats econòmiques la xifra de negoci de les quals no superi els 5 milions d'euros anuals i tinguin una plantilla inferior a 25 treballadors. La reducció serà del 20% sobre el rendiment net positiu declarat.

A més, per al 2009 es manté la deducció de fins a 400 euros sobre la quota líquida total de l'impost.

D'altra banda, a conseqüència de la Llei 3/2010 de 10 de març, que aprovava mesures urgents per pal•liar els danys produïts pels incendis forestals i altres catàstrofes naturals, s'estableixen diversos mecanismes d'exempció fiscal d'ajuts.

-Més informació i ajuts per confeccionar la renda