UGT s'oposa al tancament de les escoles taller

Lourdes Casademont
08 d'abril del 2010
Bassas i Àlvarez, durant la roda de premsa a Olot.
Bassas i Àlvarez, durant la roda de premsa a Olot. | Lourdes Casademont
UGT denuncia la contractació 'fraudulenta' de 1.200 professionals de les escoles taller i cases d'ofici i exigeix la continuïtat dels seus llocs de treball, en perill davant el tancament dels 168 centres. El secretari general del sindicat a Catalunya, Josep Maria Àlvarez, considera que 'l'Administració no pot fer com les empreses més ràncies i criticades' sinó que 'ha de complir unes responsabilitats socials que té amb gent que ha fet molt per aquest país'. Ha posat l'exemple d'un monitor que porta 20 anys treballant en una escola i que acumula 22 contractes laborals seguits amb intervals de dos o tres mesos de descans.

Si bé no disposen de les dades exactes de contractació, UGT assegura que són gairebé la majoria de 1.200 professionals –monitors i altres treballadors com ara administratius-, que han estat contractats per les diferents administracions de forma 'fraudulenta' i 'irregular'. Àlvarez ha posat l'exemple d'un monitor que durant els vint anys que ha estat contractat per un ajuntament té acumulats uns 22 contractes de treball seguits, amb intervals d'entre dos o tres anys. 'Ens trobem davant un lloc de treball fix que l'administració ha utilitzat de forma fraudulenta amb formes contractuals que a dia d'avui són clarament il·legals després de l'última reforma del mercat de treball', ha assenyalat Josep Maria Àlvarez. I ha defensat la seva vàlua tot dient que tenen una 'professinalitat contrastada'.

El secretari general d'UGT a Catalunya ha anat més enllà del tema legal i ha apuntat la necessitat de garantir-ne els llocs de treball. 'L'Administració no pot fer com les empreses més ràncies i criticades del país, ha de complir unes responsabilitats socials que té amb gent que ha fet molt per aquest país', ha dit, i ha afegit que el tema 'no es pot veure només com a una irregularitat contractual amb les possibles indemnitzacions'.

No al tancament de les escoles taller
UGT ja va expressar la seva oposició al tancament de 168 escoles taller i escoles d'ofici, després que el Departament de Treball anunciés la retirada dels ajuts un cop finalitzi el programa aquest juny, en considerar que no donen els resultats esperats i per la seva excessiva orientació al sector de la construcció. El sindicat calcula que deixarà uns 4.000 alumnes sense formació.

El secretari general a Catalunya ha reiterat de nou la seva oposició al tancament tot dient que les escoles 'han donat un bon resultat' i per tant no es pot anar cap a un 'canvi radical' com seria el seu tancament. Àlvarez ha explicat que li han proposat a la consellera Mar Serna altres fòrmules que permetin rendibilitzar al màxim els recursos públics en un procés de transició basat en 'mantenir' el que ja hi ha. Considera que la seva continuïtat és 'compatible' amb la voluntat del Govern d''experimentar' i s'ha mostrat partidari que les empreses puguin tenir joves en formació treballant i que assumeixin la seva recol·locació al món laboral.

La importància de la formació en temps de crisi

Àlvarez ha assenyalat que el país viu una 'situació difícil', amb una crisi econòmica que ningú sap quan acabarà, i que cal aprofitar per 'fer els deures' i avançar cap a una 'ocupació estable i de futur'. Per això, cal incidir amb els temes de formació, com ara la remodelació de la Formació Professional, molt necessària per tal de poder anar cap a un 'canvi de model productiu', que inclogui un sistema de beques per als estudiants que no hagin d'abandonar els estudis per falta de recursos i també itineraris que serveixin d'enllaç entre aquesta formació i la universitat.

El secretari general d'UGT a Catalunya ha fet aquestes declaracions moments abans de celebrar una assemblea amb delegats a Olot, una comarca on el sindicat hi té un pes important, ja que concentra l'afiliació més alta en relació a la població activa amb un 60% de representants d'UGT. Acompanyat de la secretària general de Comarques Gironines, Dolors Bassa, Àlvarez ha visitat també el centre integral de la Garrotxa, únic a la demarcació i un dels vuit que hi ha en funcionament a Catalunya.

Bassas i Àlvarez, durant la roda de premsa a Olot. Foto: Lourdes Casademont
Arxivat a