Roben el cable i en Bas es queda sense línia telefònica

Lourdes Casademont
08 d'abril del 2010
576_1266772178la-vall-d-en-bas
576_1266772178la-vall-d-en-bas | Joan Guirado
Uns 200 veïns dels Hostalets d'en Bas, ahir, es van quedar sense llum ni telèfon per culpa del robatori de 400 metres de cable d'un pal a l'entrada del poble. El robatori va tenir lloc la nit del dimarts al dimecres i la companyia va poder restablir el servei ahir a les 5 de la tarda. Els veïns han puntualitzat que ahir a mig matí els operaris de Telefónica van començar a treballar per la substitució de la línia afectada.

Segons ha explicat l'alcalde, Miquel Calm, els afectats van donar l'avís i posteriorment van descobrir que l'origen de l'avaria era el robatori d'aquest tram de cable, que els lladres han arrencat per vendre'n el coure. El tram de cable robat es trobava justament al costat del camp de futbol dels Hostalets d'en Bas, en una zona apartada i fora de l'àrea urbana. Els Hostalets d'en Bas és un dels pobles situats a la parcel·lària agrícola del municipi de la Vall d'en Bas. Es tracta d'una extensa àrea travessada per multiples carreteres veïnals, cosa que fa difícil el control policial en determinades zones, sobretot a la nit.

Fons de l'Ajuntament han informat que els lladres van aprofitar els esglaons posats per solucionar avaries. Un cop dalt, en silenci van tallar els 400 metres de cable. Després, presumptament, van obrir el conducte de plàstic per endur-se el coure de l'interior amb l'objectiu de vendre'l.
L'alcalde del municipi, Miquel Calm, ahir, es va mostrar preocupat per l'incident, que tot i que pugui semblar anecdòtic, va assenyalar que les conseqüències haurien pogut ser molt pitjors si el cable robat hagués estat el que dóna servei a la zona urbana. "Tenim un problema generalitzat, atès que es tracta d'un mercat molt complicat de controlar" va dir, ahir, l'alcalde. Miquel Calm va apuntar que és difícil per l'Ajuntament exigir que els Mossos d'Esquadra controlin robatoris com el que va tenir lloc als Hostalets. L'alcalde va fer refèrència al fet que no hi ha riscos per les persones que manipulen línies sense corrent elèctrica.

Els robatoris de coure han disminuït respecte a anys anteriors, la causa ha estat la davallada del preu del metall per culpa de la crisi de la construcció. La reducció dels robatoris es va constatar la primavera del 2009.
A més de la reducció del preu, la pressió policial sobre grups organitzats que havien fet del furt del coure el seu sistema de vida ha porovocat la davallada. Així, el robatori dels Hostalets d'en Bas es pot qualificar com una excepció dels darrers temps.