L'Hospital Sant Jaume s'adhereix al Voluntariat per la Llengua

És el primer centre sanitari català que s'uneix al projecte impulsat pel Consorci de Normalització Lingüística de Catalunya

Joan Guirado
07 d'abril del 2010
Fruit d’un conveni amb el Consorci per a la Normalització lingüística, la Fundació Privada de l’Hospital Sant Jaume d’Olot ha tirat endavant un pla per potenciar l’ús de la llengua catalana en l’àmbit sanitari. Els professionals del centre assisteixen a unes sessions formatives, dirigides per una tècnica del Consorci, que, per una banda, volen fer reflexionar sobre diversitat lingüística, hàbits lingüístics i sobre la importància de fer del català una llengua comuna; per l’altra, s’hi comenten recursos que poden potenciar i millorar l’ús del català en aquest àmbit professional. Les sessions tenen, aproximadament, una durada de vint minuts i es fan en un ambient distès, que afavoreix poder comentar els materials repartits. Aquesta informació es complementa amb les vitamines de llengua, uns petits comentaris sobre algun aspecte lingüístic.
 
Voluntariat per la llengua
A més d’aquestes sessions destinades a aconseguir que el català sigui la llengua comuna d’aquest organisme, des d’aquest mes de març el centre ha iniciat el Voluntariat per la llengua (VxL), amb divuit persones voluntàries. El programa té per objectiu facilitar a totes les persones que tenen coneixements bàsics de català i que es volen llançar a parlar-lo poder fer-ho en el seu lloc de treball. Els voluntaris vetllaran perquè en l’àrea on treballen el català sigui cada dia més present, i perquè no hi hagi canvis lingüístics innecessaris. A més, ajudaran a qui ho sol·liciti a adquirir més fluïdesa i a incorporar aquesta llengua a les seves accions més quotidianes, així com també en l’àmbit laboral.
En el cas de l’Hospital Sant Jaume, cada persona voluntària és responsable de vetllar que el català sigui la llengua comuna de tot el personal de l’àrea que se li ha destinat.
L’Hospital Sant Jaume d’Olot i comarca és el primer centre hospitalari a adherir-se al voluntariat per la llengua, i el projecte no només és innovador sinó que pot ser un bon model per a la resta del territori.

Arxivat a