Sant Joan inicia la recuperació del Molí Fondo

Redacció
12 de març del 2010
576_1267555806molifondo
576_1267555806molifondo | Joan Guirado
L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts realitzarà aquest any una doble actuació de millora en un sector del Molí Fondo. Un dels projectes se centrarà en la part estructural d'una part de l'antic molí de paper mentre que el segon, suposarà la recuperació de la central hidroelèctrica del seu interior.
 
Una de les prioritats de l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts és la conservació del patrimoni cultural i històric del municipi. És amb aquest objectiu que, entre altres immobles considerats d'interès, el Consistori ha assumit la titularitat del Molí Fondo, una antiga fàbrica paperera situada en un dels marges del Riu Fluvià de la qual ja es té constància l'any 1723. Durant anys, el Molí Fondo va acollir la indústria Torraspapel (anteriorment Torras Juvinyà i Torras Hostench) fins que al 1966 es va posar en marxa una planta de nova construcció a pocs metres. La que ara impulsa l'Ajuntament de Sant Joan és la segona fase d'una actuació de millora del conjunt del Molí Fondo. En una primera etapa, es va recuperar Can Cantra, que s'ha convertit en una sala d'exposicions i espai cultural de Sant Joan les Fonts. L'elevat cost que suposava la remodelació de la resta del complex del Molí Fondo ha fet que l'Ajuntament hagi aprofitat la convocatòria de FEDER i el FEIL per tirar endavant la millora de la resta d'aquestes antigues instal·lacions industrials.
 
L'Ajuntament ha previst destinar aquest any 400.000 euros a la millora general de l'immoble (200.000 euros procedents del programa de fons europeus FEDER, 150.000 euros més dels Pressupostos Generals de l'Estat i la resta de fons propis). A més d'actuar en l'estructura de l'immoble, el Consistori ha presentat un projecte al FEIL per recuperar la central hidroelèctrica del Molí Fondo. Amb una inversió de 297.000 euros, es vol fer tornar a funcionar el sistema de producció d'energia elèctrica. Els treballs, que han d'estar enllestits durant aquest 2010, suposaran segons l'alcalde Joan Espona, “la recuperació d'un important llegat industrial i històric de Sant Joan les Fonts, un municipi amb un pes important de la indústria paperera i la posada en valor de tot aquest conjunt”. Al mateix temps, es generaran recursos per la venda de l'electricitat produïda, que es podran reinvertir a les mateixes instal·lacions que, a la llarga, han de poder-se convertir en un nou atractiu turístic i un espai de visita per als escolars.