Els micropobles demanen un finançament propi per poder ser viables

Redacció
04 de març del 2010
Plaça de Vallfogona
Plaça de Vallfogona | Antonio Mora
L’ Associació de Micropobles de Catalunyaha elaborat un informe on, després d’analitzar la situació dels pobles de menys de 500 habitants, proposa l’establiment d’un finançament a mida per aconseguir la millora d’una realitat que comprèn 334 poblacions i el 40% del territori de Catalunya.

Segons l'associació “si la majoria de les necessitats dels ciutadans d’un municipi de cent mil habitants són les mateixes que les d’un municipi de dos-cents cinquanta (clavegueres, llum, carrers asfaltats, voreres, enllumenat públic, parcs, aigua potable, recollida d’escombraries, festes majors, poliesportius, telefonia,...) cal un repartiment adequat dels recursos per que tothom tingui accés a uns mateixos serveis”. En aquest sentit lamenten que el reduït pressupost i la manca d'autonomia dels petits ajuntaments els fa dependre “contínuament” d'altres institucions públiques i les línies de subvencions.

Per solucionar aquesta situació aposten per reconèixer l'especificitat dels micropobles al corpus legislatiu i, especialment, establir una renda mínima municipal (RMM) per assegurar la viabilitat d'aquests ajuntaments. Segons l'associació aquesta renda es podria finançar a través d'un Fons d'equilibri i solidaritat territorial. Hauria de tenir un import de 150.000 euros pels municipis amb menys de 250 habitants i de 250.000 euros pels que tenen entre 250 i 500 habitants. A més, demanen que el PUOSC subvencioni el 100% dels projectes sol·licitats.

Les alcaldeses d'Alpens i Vallfogona de Ripollès -dos micropobles-, Montserrat Barniol i Carme Freixa