Bronca del Suprem a 4 bancs per clausules abusives de targetes i hipoteques

Quico Sallés
03 de març del 2010
576_1266485932targeta_credit
576_1266485932targeta_credit | Nació Digital



Les coses, a vegades, es posen al seu lloc. El Tribunal Suprem va sentenciar l'anul·lació de diverses clàusules incloses als contractes de targetes de crèdit, crèdits i hipoteques del BBVA, Bankinter, Caja Madrid i Banco Santander perquè considera que són "abusives".

La sentència és fruit del recurs que va interposar l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) contra la decisió que l'Audiència Provincial de Madrid va prendre el 2005 de considerar que les clàusules eren correctes. El Suprem indica que "les clàusules que eximeixen de total responsabilitat a l'entitat bancària de manera indiscriminada i sense matisació són abusive"' perquè contradiuen "la bona fe objectiva".

Per això entre les clàusules suprimides hi ha l'exempció de responsabilitat "en qualsevol cas" de l'entitat financera per pèrdua o robatori de la targeta o de la llibreta sempre que el titular ho avisi tant aviat com pugui. El Suprem també considera "igualment abusiu" les clàusules que exclouen l'entitat bancària de qualsevol responsabilitat en cas del número PIN és obtingut amb força o coacció.

També rebutja les clàusules que fan referència a que en cas de reclamació judicial valgui com a prova suficient del deute les dades de l'entitat bancària, sense donar la possibilitat al client de presentar la prova en contrari. El Suprem tampoc veu bé que tots els comptes i dipòsits d'un mateix titular els pugui utilitzar l'entitat per "garantir i compensar" els comptes, ja que considera que en aquest cas  hi ha 'indefensió' dels cotitulars del compte que no deuen res al banc.