Encerclant el Pirineu

Una via verda de 400 km unirà les comarques gironines i nord-catalanes | Suposarà la construcció del tram Sant Joan-Ceret

Arnau Urgell
23 de febrer del 2010
La via verda arribarà a coll d'Ares
La via verda arribarà a coll d'Ares | Arnau Urgell
|La via verda arribarà a coll d'Ares. Arnau Urgell|

El projecte Enllaç, amb un cost d'1,65 milions d'euros, permetrà unir amb una ruta cicloturista les comarques d'ambdues vessants del Pirineu. Al Ripollès la primera actuació serà la construcció del tram de Sant Joan de les Abadesses -on acaba la ruta del Ferro- fins al coll d'Ares.

L'anella cicloturística entre la demarcació de Girona i la Catalunya del Nord ha estat possible després que el Comitè de Cooperació Territorial Europeu acceptés la setmana passada el projecte, i n'aprovés el finançament de vora 1,1 milions. La resta d'aportacions seran de la Generalitat, la Diputació de Girona, els consells comarcals -entre els quals el del Ripollès i el Consell General dels Pirineus Orientals.

La ruta, que hauria d'estar en funcionament el 2013, tindrà un total de 400 km dels quals bona part ja funcionen com a via verda. Els nous trams que caldrà adequar són els de Sant Joan de les Abadesses a Ceret passant per coll d'Ares i de Palafrugell a Ceret passant per la Jonquera. En canvi el projecte no incorpora l'adequació del tram entre Sant Joan i Olot que actualment passa perl a carretera del coll de Santigosa.

A la vessant sud el Consorci Vies Verdes ja treballa per fer els estudis de traçat i encarregar la redacció dels projectes, per tal de començar les obres d'aquí un any així com uniformitzar-ne la senyalització i fer-ne una promoció conjunta.

El nou tram del Ripollès tindrà 29 km i passarà pels termes de Sant Joan, Sant Pau, Camprodon i Molló. Cal recordar que el Pla estratègic de la bicicleta considera “prioritari” l'eix Barcelona-Camprodon. L'adequació de la ruta pel projecte Enllaç també servirà per la ruta del Ter.