Ausàs presenta a Sant Benet la nova convocatòria del programa Viure al Poble

El Conseller destaca que el programa vol "crear ocupació" i "dinamisme econòmic"

Redacció MANRESA
17 de febrer del 2010
576_1266012908443424
576_1266012908443424
|Rafet, Ausàs i Bassaganya durant la presentació. Mar Martí/Manresainfo.cat|


El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, i el director general d'Administració Local, Carles Bassaganya, han presentat al monestir de Sant Benet de Bages, la nova convocatòria del programa Viure al Poble. Es tracta d'una intervenció integral per a petits municipis, alcaldes i representats dels ens locals de menys de 2.000 habitants. Ausàs ha destacat que l'esperit del programa és "crear ocupació" i "dinamisme econòmic" a més d'impulsar "nous focus d'ocupació" i d'evitar el "despoblament" d'aquests petits municipis. En aquesta edició, tota la documentació es tramitarà per via telemàtica per estalviar costos i temps.

Les novetats d'aquesta segona edició corresponen al termini de presentació de sol·licituds que s'amplia a 60 dies i la presentació de la documentació i tramitació que es farà via telemàtica.

El conseller Ausàs ha expressat que el programa Viure al Poble vol subvencionar aquells projectes d'actuacions que comportin "valor afegit" i "dinamisme econòmic" i no pas fer "obra per obra sense cap mena de sentit".

El finançament amb que compta aquesta convocatòria és de 13.750.000 euros, dels quals 1.250.000 provenen del Departament de Governació i Administracions Públiques i la resta de l'Eix 4 del Fons europeu de desenvolupament regional (Feder).

Revitalitzar els petits municipis
Amb el programa Viure el Poble, el Departament de Governació i Administracions Públiques pretén contribuir a l'equilibri territorial de les zones que pateixen desavantatges pel fet d'estar poc poblades. Ausàs ha destacat que la "fixació" del Departament de Governació i Administracions Públiques és "equilibrar" i "cohesionar" el país "donant suport a aquells que més ho necessiten". Segons Ausàs, si les ajudes només s'impulsessin en funció de la demografia "no impulsarien la cohesió del país".

El conjunt de mesures del programa van dirigides a potenciar els atractius del patrimoni cultural i natural, les infraestructures de caire turístic o econòmic i la regeneració de zones degradades.

Balanç de la primera convocatòria
L'any 2009 es van seleccionar 26 projectes per al programa Viure al pobre, de les 141 sol·licituds que es van presentar.

Per demarcacions, es cofinancen tres actuacions a l'Alt Pirineu i Aran, una a Barcelona, tres al Camp de Tarragona, sis a la Catalunya Central, cinc a Girona, sis a Lleida i dos a les Terres de l'Ebre. Aquests projectes suposaran una inversió mínima de 25 milions d'euros als municipis seleccionats i les actuacions hauran d'estar finalitzades el desembre del 2012.