Zapatero anuncia una pròrroga dels 426 euros

Quico Sallés
12 de febrer del 2010
Zapatero aquest matí al Senat.
Zapatero aquest matí al Senat. | Arxiu


El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat des del Senat que el Consell de Ministres d'avui aprovarà la pròrroga per un període de sis mesos més de la prestació extraordinària de 426 euros als desocupats que han esgotat l'atur. Se'n beneficiaran 200.000 persones més, que se sumaran a les 300.000 que ja han tingut accés a la prestació. Zapatero també ha felicitat els agents socials per l'acord en l'increment del salari en un 1% aquest 2010, una 'boníssima notícia' que aporta 'estabilitat, seguretat i confiança', i ha defensat l'augment de l'edat de jubilació als 67 anys, una mesura, ha dit, que ha de permetre garantir la solvència i la solidesa del sistema.

Fonts del Ministeri de Treball han explicat que el que es prorroga és el Programa Temporal de Protecció de Desocupació, de manera que s'hi puguin acollir els nous aturats que han esgotat la prestació. Tots ells podran rebre l'ajuda de 426 euros durant sis mesos. No es prorroga el període dels que ja reben la prestació, que la poden percebre una sola vegada i durant un termini màxim de sis mesos. D'aquesta manera, 200.000 nous aturats tenen accés a l'ajuda, i se sumen als 300.000 que ja l'han rebuda des que es va posar en marxa.

Zapatero ha fet l'anunci de la pròrroga de la prestació dels 426 euros en la seva intervenció davant els grups parlamentaris socialistes al Congrés i al Senat. "Mereix la pena fer aquest esforç social, de cohesió de la nostra societat, i que diguem, perquè ho sentim així, que en la mesura de les nostres possibilitats els ciutadans que han perdut la seva feina o la seva prestació tindran, fins on puguem, el govern i els poders públics donant-los suport", ha dit.

El president espanyol també s'ha felicitat del principi d'acord assolit aquesta nit entre els sindicats i la patronal per a un augment dels salaris d'un 1% al 2010. Segons Zapatero és una 'boníssima notícia' que aporta 'estabilitat, seguretat i confiança a les empreses i als treballadors', i que 'ajudarà seriosament a la recuperació econòmica'. Aquest, segons Zapatero, 'és el camí de la trobada, de la recuperació i del diàleg'.

Pel que fa a les pensions, Zapatero ha defensat la proposta del govern espanyol d'augmentar a 67 anys l'edat de jubilació. La proposta del seu equip, ha dit, és una proposta 'per a l'acord' i per 'garantir' la 'solvència i la solidesa' del sistema d'aquí a 25 o 30 anys.

En aquest marc, ha afirmat que el sistema de protecció social requereix d'un 'esforç de solidaritat'. 'Fem aquest debat, per al consens, per al país, i pensant en el futur i en els fills dels treballadors', ha dit, perquè 'el nostre compromís polític és que al 2025 les pensions segueixin avançant'.

Zapatero també ha defensat el document per a la reforma laboral que va presentar el passat divendres als agents socials en la reunió que van tenir a La Moncloa. Segons ha dit, no es tracta d'un document 'light', com el van descriure la majoria dels mitjans, sinó d'uns proposta 'densa de contingut' que compromet accions des d'una òptica 'pacífica' i una aposta per la concertació i el diàleg.

No es retallaran polítiques socials

També ha admès que el dèficit actual de l'Estat 'és alt' com a conseqüència de la lluita contra la crisi i els 'esforços de cohesió social'. Per aquest motiu ha defensat el pla de reducció de dèficit del seu executiu, que 'té idees clares de què es retallarà i què no', i ha promès que no reduirà 'ni una sola de les polítiques socials que ha posat en marxa', ni tampoc la inversió en I+D+I, ni l'ajuda al desenvolupament.