El rating, un escull per la fusió

Segons la normativa del FROB només Caixa Catalunya compliria els requisits per demanar diners del FROB. Les caixes es mostren "absolutament confiades que la fusió passarà l'exàmen de Brussel·les" perquè es compleixen requisits més importants.

Quico Sallés - Diari de la Crisi
09 de febrer del 2010
576_1264101831les_quatre_caixes
576_1264101831les_quatre_caixes

Nova pedra al camí de les fusions de les caixes. Una pedra, però que es podrà saltar.
Les normes que regiran les ajudes del Fons de Reordenació Ordenada Bancària, aprovades divendres passat, tenen una exigència que podria ser una barrera de cara la fusió:el rating.

Les entitats que demanin ajuts han de tenir un rating mínim d'A amb perspectiva estable o positiva. Una exigència que ara per ara no compleixen ni la unió de Caixa Sabadell, Terrassa, Girona i Manlleu  ni la de Caixa Laietana i Penedès. Només estaria en disposició d'acudir al fons d'ajuda l'operació de Caixa Catalunya, Manresa i Tarragona, gràcies a que la segona té una qualificació de A2 segons Moody's.

Aquesta conclusió també arriba l'analista Eduardo Segovia en un article a Elconfidencial. Un requisit que busca una caixa de major solidesa, i la manera d'acreditar-ho és tenir un ràting més elevat. De tota manera, les caixes que han encetat el procés no veuen aquesta pedra com insalvable, perquè hi ha altres requisits que permeten una interpretació més relativa d'aquesta exigència.

Segons Dídac Herrero, director general de Caixa Manlleu, en declaracions al Diaridelacrisi.cat, les fusions, i en concret la fusió de les caixes de Sabadell, Terrassa, Girona i Manlleu "passarà l'exàmen de Brussel·les" perquè es "compleixen amb escreix" els tres requisits primordials.

En primer terme, "cap de les quatre entitats presenta debilitats". En segon lloc, "el coeficient entre la suma de fons propis i reserves genèriques per morositat passen del 6% exigit, - la fusió de Manlleu, Terrassa, Sabadell i Girona és del 7,35%-". I en darrer terme, que l'import demanat al FROB no superi el 2% dels actius ponderats del risc, la fusió de les quatre caixes frega el 1,98%. Ara bé, el que si ens demanarà el Banc d'Espanya és "ni fer una política agressiva de preus mentre s'apliqui el FROB i no encetar cap pla d'expansió, una petició lògica per la mateixa naturalesa del FROB" rebla Herrero.


La normativa del FROB dicta literalment que "per a determinar quines entitats són fonamentalment sòlides per no trobar-se en la situació de debilitat econòmica i financera descrita a l'article 6 del Reial decret llei 9 / 2009, del FROB, a la llum de l'annex de la Comunicació de la Comissió Europea de 5 de desembre de 2008 sobre la recapitalització de les institucions financeres en la crisi actual, considera com a indicador d'un perfil de risc menor una avaluació de crèdit A o superior amb perspectiva estable o positiva de l'entitat en qüestió emesa per una agència de qualificació externa ".

Sense ranting, menys oficines i cura amb l'obra social

Ara bé, aquesta normativa podria ser més laxa. Segons fonts del Banc d'Espanya citades per El Confidencial, aquest indicador no és l'únic que es tindria present  i que el supervisor hauria d'estimar en cada cas quines entitats es troben en situació de fortalesa o debilitat quan no arribin a l'esmentat rating mínim a A. En qualsevol cas, l'incompliment d'aquest requisit es traduirà en unes condicions més dures a canvi dels ajuts, en termes de tancament d'oficines i de dotació a l'obra social.

Més requisits

Si les entitats no poden complir la nota del ranting, el Banc d'Espanya aplicarà altres condicionants com el d'ampliar les provisions genèriques.  Això és, que la supervisió del Banc d'Espanya no hagi detectat debilitats que posin en perill la seva viabilitat, que el core capital (accions o quotes més reserves) més les provisions genèriques abastin un mínim del 6% i que l'import demanat no superi el citat 2% dels actius ponderats per risc, llevat de casos excepcionals.

Fet determinant: el qualificatiu de "fonamentalment sòlides".

El qualificatiu de «fonamentalment sòlides" és clau ja que el Frob només pot reforçar els recursos propis d'entitats que compleixin aquest requisit i emprenguin processos d'integració. En cas que no s'arribin a les xifres o se superin el 2% dels actius ponderats les entitats afectades han de presentar un pla per reforçar els seus recursos propis o bé ser absorbides per una altra caixa que no es trobi en situació de debilitat. En cas contrari, i si la seva situació compromet la seva viabilitat, procedirà la intervenció.

Gairebé cap arriba a la 'A'

Cap de les caixes embrancades en processos de fusió, llevat Caixa Manresa, compleix aquest requisit de ràting mínim. Caixa Catalunya té un rating de BBB + amb perspectiva negativa segons Fitch i Tarragona es troba a BBB segons la mateixa agència. Les salva la petita fent una interpretació generosa de les normes del Froben i acceptem que s'aplica el rating de la millor de les entitats fusionades independentment de la seva mida. Aquesta operació té un altre problema: que la seva demanda de fons de l'FROB es passa del 2% dels actius ponderats per risc, el límit imposat per Brussel.les.

Si ens anem a la segona fusió en marxa de caixes catalanes, cap arriba al grau mínim: les caixes de Sabadell, Girona i Terrassa estan qualificades com a BBB + i Manlleu no té rating. La tercera fusió en curs a Catalunya-encara que molt més incipient-, Laietana i Penedès, tampoc compliria aquest requisit d'accés al FROB. La primera té una qualificació de BBB i la segona, de BBB +.