La Generalitat espera notícies d'una nena olotina amb risc de patir ablació

Té 10 anys i Acció Social no en sap res des de l'estiu passat que va viatjar a Gàmbia

Agències
08 de febrer del 2010
La Generalitat no té notícies d'una nena gambiana que vivia a Olot amb risc de patir una ablació i que l'estiu de l'any passat va viatjar al seu país d'origen. La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, ha admès que la legislació actual no permet actuar fins que la nena retorni a casa seva. 'Hem d'entendre que els pares, de manera voluntària, poden decidir on viuen els seus fills', ha dit la consellera. Capdevila ha afegit que, si la menor torna a Catalunya, 'se la sotmetrà a una exploració ginecològica i serà aleshores quan, depenent del resultat, es prendran les mesures pertinents'. L'any 2009 els protocols per prevenir la mutilació genital femenina es van activar en 55 casos arreu del país.

La menor, que té 10 anys d'edat, vivia a Olot amb els seus pares, procedents de Gàmbia. A finals del 2008, un jutge va manar que se li retirés el passaport, perquè es considerava que hi havia risc que patís una ablació. Un mes després, però, se li va retornar. 'Entregueu el passaport als seus pares', recull la interlocutòria dels Jutjats d'Olot que manava el sobreseïment de la causa, datada el gener del 2009.

L'estiu passat, la nena va viatjar a Gàmbia. Des d'aleshores, però, no se'n tenen notícies. La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, ha assegurat que fins que la menor no torni no es podrà comprovar si se l'ha mutilada genitalment. I és que la legislació actual, tot i permetre actuar des d'aquí si l'ablació té lloc a l'estranger, no va més enllà.

'Malgrat hi ha el compromís per part de la família que la nena retorni, desconeixem quina és la situació', ha assegurat Capdevila. La consellera ha afegit, però, que també s'ha d'entendre 'que els pares, de manera voluntària, poden decidir on viuen els seus fills; per tant, quan aquesta nena retorni a Catalunya, serà explorada, i si s'ha practicat l'ablació evidentment es prendran les mesures pertinents'.

La consellera ha assegurat que tant la Generalitat com la justícia 'intervindran' en cas que la nena hagi patit una mutilació genital. 'Jo espero i desitjo que els pares hagin optat perquè la nena sigui criada al seu país d'origen pels avis materns o paterns, i que no hi hagi cap més conseqüència que aquesta', ha conclòs Capdevila.
Arxivat a