28-F: 300.000 catalans cridats a votar sobre la independència

77 municipis de 25 comarques convoquen les consultes per la independència.

Redacció BARCELONA
05 de febrer del 2010
Els representants de la Coordinadora Nacional de la Consulta sobre la Independencia, Anna Arqué, Eulàlia Company, Uriel Bertran i Joan Gibert
Els representants de la Coordinadora Nacional de la Consulta sobre la Independencia, Anna Arqué, Eulàlia Company, Uriel Bertran i Joan Gibert

Els representants de la Coordinadora Nacional de la Consulta sobre la Independencia, Anna Arqué, Eulàlia Company, Uriel Bertran i Joan Gibert

La consulta sobre la independència del pròxim 28 de febrer es celebrarà en 77 municipis de 25 comarques i gairebé tindran dret a vot unes 300.000 persones. Així ho han explicat aquest dijous els representants de la Coordinadora Nacional de la Consulta sobre la Independència, que han destacat que "s'estan superant totes les expectatives i es demostra que aquest és un moviment amb molta força i es consolida".
 
Els municipis més grans on se celebrarà la consulta són El Vendrell, on podran votar 28.709 persones; Molins de Rei, on podran votar 19.792; Palafrugell, on estan cridats a votar 18.449 ciutadans, i Vilassar de Mar amb 15.661 possibles votants.


La portaveu Coordinadora Nacional de la Consulta sobre la Independència, comissió Cardona Decideix!, Eulàlia Company, ha destacat que s'estaven superant totes les expectatives, al temps que ha remarcat que en el recompte del 28 de febrer "les dades de participació es donaran respecte el padró i el cens". Ha afegit que s'està millorant l'experiència de l'anterior consulta el 13 de desembre.

En la mateixa línia el responsable de la comissió territori i campanya de participació de la Coordinadora Nacional de la Consulta sobre la Independència, Uriel Bertran, ha indicat que aquesta onada del febrer "ha agafat una personalitat pròpia i ben definida perquè 77 municipis faran la consulta". Bertran ha dit que "és un nou repte sobre la consulta sobre la independència, que ha de permetre millorar aspectes organitzatius del 13 de desembre i anar més de cara barraca".

Ha destacat que el què funciona millor "és una bona campanya de vot anticipat per començar", així com potenciar el porta a porta, que també ha explicat que ja s'ha posat en marxa. Així mateix, ha destacat que s'ha de generar "un clima electoral a cadascuna de les poblacions on es fa la consulta" i "que el poble estigui farcit de pancartes i cartells i que les organitzacions o partits facin campanya pel sí, pel no o pel blanc".

"Si el 13 de desembre es va celebrar la consulta a 167 municipis, més Arenys de Munt, 168 municipis, el 28 febrer a 77 municipis i ja preveiem que pel 25 d'abril hi haurà més de 200 municipis que celebraran la consulta ens dóna com a resultat que 445 municipis es preveu que facin la consulta". En aquest sentit, Bertran ha destacat que "la meitat dels municipis de Catalunya quan acabi l'onada de consultes el 25 d'abril haurà exercit el dret a l'autodeterminació i haurà construït una força social i ciutadana enorme".

El portaveu Coordinadora Nacional de la Consulta sobre la Independència, comissió Vendrell Decideix!, Joan Gibert, ha explicat que l'acte central tindrà lloc al Vendrell el 21 de febrer i el centre de dades serà a Caldes de Montbui.

La nova data del 20 de juny

Gibert ha anunciat que el 20 de juny seria una nova data que hi haurà per fer la consulta a diferents municipis. En concret, Bertran ha explicat que la nova data no està pensada pel cas de Barcelona, sinó per ciutadans com Cornellà de Llobregat, Sant Boi o Badalona. 'El 20 de juny estarà obert a tothom, però la demanda d'habilitar el juny és a partir d'aquests municipis d'àrea metropolitana amb una complexitat organitzativa', ha indicat. De fet, ha declarat que "és un repte perquè hi ha una composició a l'ajuntament" i una "extrapolació sociològica que no ha afrontat el debat sobre l'autodeterminació". 'A l'àrea metropolitana es pot fer un bon paper', ha ressaltat.

Bertran ha explicat que hi haurà uns 5.000 voluntaris per les consultes que es portin a terme el 28 de febrer i ha evitat parlar d'objectius de participació en aquesta consulta del 28 de febrer. Ha apuntat que es donarà les dades de participació de majors de 18 anys, que s'ajusta a la del cens electoral, de la població immigrada i dels joves de 16 i 17 anys. Ha dit que per competir amb les eleccions o referèndums convocats per les institucions se'ls hi hauria de donar 4 milions d'euros.

Carles Móra i López Tena

Sobre la implicació de l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, i del que va ser el dirigent de la plataforma Osona Decideix, Alfons López Tena, en la consulta del 28 de febrer, Bertran ha explicat que van fent xerrades i esperonant a la gent a participar. Ha destacat que s'han tingut en compte les bones pràctiques organitzatives a les comarques d'Osona. Preguntat per si s'havien tancat totes les ferides amb López Tena després que critiqués la coordinadora de la consulta del desembre, Bertran ha negat que hi hagués alguna ferida. 'No hi ha hagut mai cap problema', ha destacat.

Els 77 municipis

Entre els municipis que faran la consulta el 28 de febrer hi ha: de l'Alt Empordà: L'Escala, Sant Pere Pescador, Vilabertran i Vilamaniscle; de l'Alt Penedès: Sant Quintí de Mediona, Les Cabanyes i Gelida; de l'Anoia: Carme i La Llacuna; del Bages: Cardona, Moià, Sant Feliu Sasserra i Santa Maria d'Oló; del Baix Camp: Riudecanyes, Alforja, L'Aleixar i Vilapla; del Baix Ebre, Xerta; del Baix Empordà: Corçà, Casavells, Matajudaica i Cassa de Pelras, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, Forallac, Gualta, La Bisbal d'Empordà, Palafrugell, Palamós i Sant Joan, Palau-Sator i Parlavà; del Baix Llobregat, Begues, Molins de Rei i Torrelles de Llobregat.

Del Baix Penedès: El Vendrell i Llorenç del Penedès; del Berguedà: L'Espunyola, La Nou de Berguedà i La Poble de Lillet; de Cerdanya, Alp; de la Conca de Barberà: Barberà de la Conca, L'espluga de Francolí i Montblanc; de la Garrotxa: La Val d'en Bas, La Vall de Bianya, Sales de Llierca, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan Les Fonts; del Gironès, Bescanó.

Del Maresme: Alella, Cabrils, Sant Andreu de Llavaneres i Vilassar de Mar; de la Noguera, Montgai; d'Osona, Rupit i Pruit; del Pla Urgell, Vilanova de Bellpuig; del Priorat, La Torre de Fontaubella; del Ripollès: Campdevànol i Sant Joan de les Abadesses; de la Selva: Anglès, Breda, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Vidreres i Vilobí d'Onyar; del Solsonès: Castellar de la Ribera, Guixers, La Coma i la Pedra, Llobera, Navès, Pinós, Riner i Sant Llorenç de Morunys; d'Urgell: Agramunt i Bellpuig; del Vallès Oriental: Caldes de Montbui, Castellcir, Castellterçol, Llinars del Vallès i Sant Feliu de Codines; del Vallès Occidental, Sant Quirze del Vallès.