Marti Guixé exposa a la sala ZER01 \"Park Life\"

Redacció
05 de febrer del 2010
576_1265040940parklife
576_1265040940parklife
Martí Guixé exposa a l’Espai Zer01 “Park Life”, un macroprojecte artístic fruit de diversos anys de gestació. Iniciat el 2003, “Park Life” parteix de replantejar la vida quotidiana com un esport de luxe, i proposa diverses construccions i objectes que permeten dur a terme tasques del dia a dia a tall de parc d’atraccions antropològic.
La visió poc convencional que Guixé té del món desemboca en idees d’una simplicitat brillant, com és el cas de “Park Life”. Una reflexió sobre els canvis de la societat postindustrial va ser el germen d’aquest projecte que creix amb cada nova exposició. D’acord amb Guixé, totes aquelles tasques quotidianes que van desapareixent del nostre dia a dia, com ara cuinar o netejar, reapareixen en forma d’esport, la qual cosa les pot fer més atractives. Així, els diferents elements dissenyats per al muntatge de “Park Life” estan concebuts per a practicar aquest fitness, com l’anomena l’artista.
Amb un total de 14 elements, si bé a Olot se n’exposarà una versió més reduïda, “Park Life” fa referència a accions tan bàsiques com aixoplugar-se, escalfar-se, aconseguir aliments o cuinar-los. Destaquen, entre d’altres, Domesticator props, que permet fer habitable qualsevol espai exterior per mitjà d’una tenda i un foc a terra; Forever Bau-Haus, una casa desmuntable amb teulada de Tetra Pak i parets fetes amb panells de diversos materials; The Solar Kitchen Building, una cuina mòbil que funciona amb energia solar; The Shellfish Kitchen Building, un tanc transparent d’aigua emplaçat sobre una plataforma que facilita la pesca de crustacis i mol·luscs, o la sala per a elaborar fumats The Smokehouse Kitchen Building.

Per a l’Espai Zer01 i el Centre d’Art la Panera, Guixé ha dissenyat especialment dues peces: “Hidromel Factory” i “Bee Roaming”.
“Hidromel Factory” respon a la crida a “redissenyar el món de l’art” formulada per Martí Guixé en el debat “Tranzaktio Dembora”, organitzat per Arteleku l’any 2003. Concebent les institucions artístiques com a “zones franques” amb un elevat grau de desregularització de les activitats que s’hi realitzen, Guixé fa de l’espai expositiu un centre de producció i comercialització d’hidromel. Aquest licor, avui relegat a segments de mercat tradicionalistes i recreacionites, es beneficia tant de l’optimització del procés per l’aplicació de criteris de disseny, com dels valors distintius de producte de prestigi que incorpora per la vinculació amb l’alta cultura.
“Bee Roaming” és l’últim element de Park Life i obre un nou camp al desenvolupament del food design, corrent interdisciplinari iniciat per Martí Guixé l’any 1997, amb la creació d’aliments sense valors gastronòmics destacables, però amb forts continguts simbòlics i ideològics. El sistema optimitzat d’apicultura transhumant aplicat a la producció de mel de fajols fa convergir elements paisatgístics, històrics i artístics singulars en un producte híbrid que es converteix en agent de mediació entre les categories de natura i cultura.
Mostrat anteriorment diversos països europeus, “Park Life” s’exhibeix ara com a iniciativa conjunta de l’Espai Zer01 d’Olot i el Centre d’Art La Panera de Lleida, que el va allotjar la tardor passada en una versió més àmplia. Amb motiu de l’exposició, les dues entitats n’editaran un catàleg conjunt on s’aplega el conjunt de les obres de la sèrie i una àmplia entrevista a càrrec d’Octavi Rofes.

Martí Guixé (1964)
Martí Guixé s’ha format a Barcelona i a Milà com a dissenyador industrial i d’interiors. El 1994, i coincidint amb les seves estades com a consultor a Seül (Corea), va començar a elaborar a Berlín una nova manera d’entendre la cultura del producte.
Va iniciar l’exhibició dels seus treballs el 1997. La seva obra es caracteritza per la recerca de nous sistemes de productes, la introducció del disseny en l’àmbit de l’alimentació i la presentació a través de la performance. La seva visió poc convencional proporciona idees d’una simplicitat brillant i d’una curiosa serietat.
Establert a Barcelona i Berlín, treballa per a companyies com Authentics, B-Sign, Camper, Cha-Cha, Chupa-Chups, Desigual, Droog Design, Esencial Mediterráneo, Imaginarium, Isee2, Nani Marquina, Very Lustre, Saporiti.
Entre les seves publicacions recents cal destacar: Martí Guixé 1:1, 010 publishers Rotterdam (ISBN 906450 441 5) i Martí Guixé Cook Book, Imschoot Publishers (ISBN 9077362045).
Ha exposat al MoMA (Nova York), al MuDAC (Lausana), al MACBA (Barcelona) i al Centre Pompidou (París).
Ha estat guardonat amb el premi Ciutat de Barcelona 1999 i amb el Premi Nacional de Disseny de la Generalitat de Catalunya 2007.

Arxivat a