El Govern ha destinat prop de 4 milions a netejar boscos, camins i lleres de rius

La Garrotxa, com a comarca de muntanya més afectada de les nevades del 2008 i el temporal de vent del 2009, rep més del 40% per la neteja de 1.847 hectàrees de bosc i per 18 actuacions a lleres dels rius

Redacció
28 de gener del 2010
576_1264608139martinoybatet
576_1264608139martinoybatet
Derivat del desperfectes ocasionats als boscos camins i lleres de rius a les comarques gironines per l’excepcional temporal de neu dels dies 26 i 27 de desembre de 2008 i la ventada del 24 i 25 de gener de 2009, ara fa un any, el Govern de la Generalitat va actuar amb immediatesa per restablir la normalitat en les comarques d’interior i, especialment, a la Garrotxa perquè va ser la més afectada pels dos fenòmens meteorològics. La major part de les actuacions es van realitzar abans de l’estiu, sobretot, allò que feia referència a l’accessibilitat dels camins i de lleres de rius i també a la neteja de boscos més general amb la contractació de 171 persones durant tres mesos.
 
El delegat del Govern, Jordi Martinoy i l’alcalde d’Olot, Lluís Sacrest, acompanyats pel director dels serveis territorials d’Interior, Marc Vidal, el director dels serveis territorials de Medi Ambient i Habitatge, Emili Santos, la directora territorial del SOC, Glòria Plana, i el cap territorial de l’ACA, Àlex Rocas, van visitar ahir els accessos a Batet de la Serra, per comprovar l’estat dels camins i els accessos un any després de la ventada. El delegat del Govern va destacar que “és notori l’esforç que ha fet el Govern per netejar tots els accessos, els rius i els boscos, però ara cal fer una crida perquè els propietaris privats també acabin de posar al dia els seus boscos”.
 
El passat 26 i 27 de desembre les comarques d’interior van patir importants danys a causa d’una forta nevada i també per la ventada del 24 i 25 de gener, especialment les comarques de la Garrotxa i el Ripollès. Des d’aleshores, el Govern de la Generalitat, sempre amb coordinació amb totes les administracions locals i comarcals, ha destinat en total3.819.929,34 €a realitzar diverses actuacions d’urgència de neteja i reparació a les zones danyades i neteja dels accessos als nuclis habitats, boscos, camins i rius, dels quals més d’un 40%, 1.646.645,83 €,s’han destinat a la comarca de la Garrotxa.

|
Un moment de la visita ahir a Batet de la Serra. Manel Doñate|

La Generalitat ha actuat en el darrer any en quatre línies de treball excepcionals que han servit per pal·liar els efectes de la nevada i la ventada. En primer lloc, de forma immediata, els departaments d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, de Medi Ambient i Habitatge i el SOC contracten 171 treballadors a l’atur durant tres mesos per netejar boscos de totes les comarques gironines amb l’objectiu de reduir el risc d’incendis forestals abans de l’arribada de l’estiu.
 
En segon lloc, el departament de Medi Ambient i Habitatge, a través del Centre de la Propietat Forestal, ha adjudicat 2.066.724 € a propietaris forestals per restablir els desperfectes forestals ocasionats pels temporals de vent i neu, fet que representa 2.879,8 hectàrees a totes les comarques gironines, 1.847,61 a la Garrotxa. Actualment, s’han completat 76 del 297 expedients oberts, un 25%, un procés que es fa amb més lentitud per dificultat que té la sortida de la fusta en el mercat actual. Precisament, el departament de Medi Ambient i Habitatge va arribar a un compromís econòmic de 3 M€ amb la Taula Intersectorial de la Fusta a tot Catalunya que ha permès mobilitzar a les comarques gironines unes 60.000 tones de fusta.
 
En tercer lloc, el departament de Governació i Administracions Públiques ha destinat 285.981,47 € als ajuntaments gironins d’interior pel restabliment de serveis i obres municipals, entre ells la millora dels accessos a Batet de la Serra d’Olot i a Begudà de Sant Joan les Fonts, per valor de 21.947,7 € en total.
 
Per últim, l’Agència Catalana de l’Aigua ha realitzat 107 actuacions pe valor de 160.625,97 €per retirar obstacles vegetals de la llera i restaurar els espais fluvials afectats per garantir els seu funcionament correcte i la retirada de 523 arbres. D’aquestes, 18 corresponen a la Garrotxa, de les quals 16 estan finalitzades i dues s’acabaran en el primer trimestre d’aquest any, totes dues del riu Fluvià, una a la Vall d’en Bas i l’altra a Sant Joan les Fonts.
 
A part de les actuacions del Govern a les zones d’interior, cal recordar que la Generalitat ha destinat més de 6 milions d’euros a reparar els danys al litoral gironí, especialment per la millora dels ports de Portbou, Port de la Selva, Llançà, Cadaqués, l’Escala, l’Estartit, Blanes, Palamós i Sant Feliu de Guíxols, a més dels suports a tots les ajuntaments afectats pel temporal com Tossa de Mar, Lloret de Mar, Castell-Platja d’Aro, Palafrugell, Begur, Portbou, Torroella de Montgrí i Blanes.