El FROB atura la fusió

Les caixes de Girona, Manlleu, Sabadell i Terrassa ajornen les assemblees en les que s’havia d'aprovar el projecte de les quatre entitats.

Quico Sallés
27 de gener del 2010
576_1264101831les_quatre_caixes
576_1264101831les_quatre_caixes

El FROB té la paraula. Concretament, Brussel·les.  El projecte de fusió de les quatre caixes s'ha ajornat i les reunions del màxim òrgan -assemblea general- de govern no es celebraran fins l'aprovació definitiva del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària.

Així ho han decidit avui els Consells d’Administració de Caixa Girona i Caixa Sabadell i ho faran al llarg d'aquest dimarts els Consells de Caixa Manlleu i de Caixa Terrassa. L'efecte detonant ha estat  l’expectativa que en el breu termini fins al dia 8 de febrer- dia D de la fusió-  encara s’estigui pendent de l’aprovació definitiva del FROB per part dels organismes supervisors, de l’aprovació definitiva del Pla d’Integració per part del Banc d’Espanya i de la posterior conformitat de la Comissió Europea, que ha d’aprovar els projectes presentats.

500 milions a tornar en 7 anys

El Pla d’Integració aprovat per les quatre caixes contempla la sol·licitud de 500 milions d’euros al FROB, xifra que se situa dins dels paràmetres de limitació del 2% sobre els actius ponderats en risc que han fixat les autoritats supervisores amb caràcter general. D’aquesta manera, el projecte de la Unió de Caixes de Girona, Manlleu, Sabadell i Terrassa encaixa i compleix absolutament amb les condicions i els requeriments establerts, segons ha confirmat el propi Banc d’Espanya.

Els recursos que temporalment aporta el FROB tenen la consideració de participacions preferents i computen com a capital. Es tracta, en definitiva, de préstecs públics, a tipus d’interès de mercat, que s’han de retornar en cinc anys ampliable a set com a màxim. En aquest punt, el pla econòmic del projecte de la nova caixa d’estalvis preveu amortitzar aquests cinc-cents milions en un termini de quatre anys.

La integració continua avançant

Malgrat l'aturada temporal, el projecte de fusió de les caixes continua avançant. En aquesta línia, sota la coordinació de l’Oficina d’Integració, estan treballant un total de 16 meses, especialitzades en els diferents àmbits de la gestió (desenvolupament del negoci, xarxa comercial, riscos, tecnologia, recursos humans, comptabilitat i control, serveis generals, planificació, secretaria general o obra social).

L’Oficina d’Integració i les meses estan  composades per directius i tècnics de cadascuna de les entitats, junt amb un equip de consultors externs de la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA). La seva tasca se centra en la integració dels sistemes i procediments dels departaments i serveis de les quatre caixes i en la preparació dels plans de treball i projectes orientats a la nova entitat.

Paral·lelament,  s’han iniciat els treballs d’elaboració del Pla Estratègic de la nova caixa per al període 2010-2012, que compten amb el suport tècnic d’Analistas Financieros.