Els preus tanquen la inflació del 2009 amb una taxa de l'1,2%

Quico Sallés
22 de gener del 2010
Primer dia del Mercat dels Sentits al barri del Remei de Vic (29-06-2009)
Primer dia del Mercat dels Sentits al barri del Remei de Vic (29-06-2009) | Adrià Costa

Els preus han pujat una dècima aquest mes de desembre i han deixat la inflació interanual en el 1,2%, segons les dades que ha fet públiques l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Per demarcacions, a Barcelona els preus de desembre van pujar dues dècimes en relació amb el mes anterior i van tancar l'any amb una taxa interanual de l'1,3%, a Girona van pujar una dècima deixant una taxa de l'1%, a Lleida els preus es van estancar i deixen una inflació anual del 0,9% i a Tarragona es registra un increment d'una dècima i fixen una taxa interanual del 0,8%. Al conjunt del mercat estatal, els preus s'han mantingut invariables i la inflació i la inflació interanual ha quedat fixada en el 0,8%.

L'increment de preus aquest desembre el lideren el grup de l'Oci i la Cultura, amb una puja del 1,6%, el grup dels Aliments i begudes no alcohòliques, que puja el 0,4% i el grup de Altres, que puja el 0,2%. Per contra, aquest desembre van disminuir els preus dels grups del Transport, el 0,5%, i els dels grups de Begudes alcohòliques i tabac i el del Vestit i el calçat, que baixen tots dos el 0,1%. Els preus dels grups de l'Habitatge, el Parament de la llar, el de les Medicines, el de les Comunicacions, el de l'Ensenyament i el dels Hotels, cafès i restaurants es van mantenir invariables.

El registre d'inflació més baix de la història

La taxa interanual del mes de desembre a Catalunya de l'1,2% fa tancar la inflació anual amb el registre més baix mai registrat des que el 2002 l'INE publiqués dades autonòmiques de comportament de la inflació. Aquest rècord a la baixa registrat a Catalunya també es repeteix en el conjunt de l'estat espanyol on la taxa interanual que tanca el 2009 ha quedat fixada en el 0,8%. Aquesta data tan baixa no s'havia registrat mai en un tancament d'any a l'estat espanyol des de fa 48 anys, en concret des que el 1962 l'INE comences les sèries històriques de la inflació.

Revisió de convenis

L'IPC del desembre és un indicador clau perquè afecta a les clàusules de revisió salarial que s'inclouen a la majoria de convenis col·lectius acordats entre sindicats i patronal. Amb aquesta xifra, per sota de les expectatives inflacionàries que es van acordar en la negociació col·lectiva fa una any, la majoria d'aquestes clàusules quedaran desactivades.
Rècords a la baixa

El comportament de la inflació a Catalunya durant el 2009 ha suposat una constant de rècords històrics a la baixa de taxes interanuals. Les taxes negatives d'inflació es van registrar durant sis mesos consecutius el 2009, començant el mes de maig, quan es va registrar el primer índex anual negatiu del -0,3%, i el mes d'octubre, quan es va tancar aquest període de preus anuals a la baixa amb una taxa del -0,2%. La taxa més baixa registrada durant aquest període de sis mesos a Catalunya va ser el juliol amb una taxa negativa del -0,9%. Aquell mes, a l'estat espanyol la taxa interanual més baixa de la història de les sèries registrades va quedar fixada en el -1,4%

Inflació del 0,8% al mercat estatal

Al conjunt del mercat estatal, la taxa de variació interanual de l'IPC del mes de desembre augmenta cinc dècimes i se situa en el 0,8%. La variació mensual de l'índex general és del 0,0%. L'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCAH) situa la seva taxa anual en el 0,9%, amb el que augmenta cinc dècimes respecte al mes anterior.

Taxes de variació interanuals estatals

La taxa interanual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) general al desembre és del 0,8%, cinc desenes per sobre de la registrada en el mes de novembre. Els grups que més han influït en aquest augment són el Transport i l'Habitatge. El Transport presenta una taxa anual tres punts superior a la registrada el mes passat i arriba al 3,9%. Aquesta variació es deu principalment al fet que la baixada del preu dels carburants i lubrificants va ser major al desembre de 2008 que aquest any. L'Habitatge, la variació anual del qual augmenta cinc dècimes, situant-se en el 0,8%, a causa de la pujada dels preus del gasoli per a calefacció, enfront de la baixada que van experimentar al desembre de l'any passat.

La inflació subjacent al mercat estatal, al 0,3%

La taxa de variació interanual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta una dècima, fins al 0,3%, amb el que la diferència amb la taxa de l'índex general se situa en cinc dècimes.

Taxes de variació mensuals

Al desembre la taxa de variació mensual de l'IPC general és del 0,0%. El grup amb major repercussió positiva en l'índex general és el de l'Oci i cultura, la taxa de la qual del 1,4% repercuteix 0,104 en l'índex general, degut principalment a la pujada dels preus del viatge organitzat.

De la mateixa manera, entre els grups amb repercussió mensual negativa en el mes de desembre, els més rellevants són el del Vestit i calçat (-1,2%), que recull els efectes de les baixades de preus prèvies a l'inici de la campanya de rebaixes d'hivern; i el del Transport (-0,5%), que s'explica principalment per la baixada dels preus dels
carburants i lubrificants i dels automòbils.

Índex de Preus de Consum Harmonitzat

Aquest desembre la taxa de variació interanual de l'IPCAH augmenta cinc dècimes i se situa en el 0,9%. Aquesta taxa coincideix amb l'avançada per l'indicador avançat de l'IPCAH, publicat el passat 5 de gener.