En Bas en documental

Redacció
05 de gener del 2010
El documental, que es va gravar entre juliol i setembre de 2008 a les festes majors dels diferents pobles de la Vall, té una durada d’uns 35 minuts i recorre el passat, el present i el futur de la Vall d’en Bas de la mà dels seus habitants, joves i grans. En total, es van fer unes vint hores de gravació i es van entrevistar unes 50 persones. “Què destacaries de la Vall? Com la veus? Quin creus que és el seu futur?” van ser les preguntes plantejades als entrevistats i el resultat final és un mosaic d’opinions que mostren els sentiments dels habitants i la seva estima vers el que els envolta.

Durant el primer trimestre de 2010 es portarà el documental als centres socials dels pobles de la Vall per possibilitar que més persones puguin veure l’audiovisual. També es farà arribar a l’escola Verntallat, que va participar en la gravació. Aprofitant les projeccions s’obrirà un procés participatiu per proposar els temes per al proper documental, que s’elaboraria al llarg de dos anys.
L’equip del documental està format per Gemma Duran, Eva Duran, Marc Planagumà, Núria Pascal i Anna Grabalosa.

Gent de la Vall consisteix en la creació d’un petit documental sobre les vides i costums a la Vall d’en Bas, basat en les aportacions de la seva població i que pren com a eix conductor la reparcel·lació de l’any 1968 que va suposar la fusió dels set nuclis de la Vall en el municipi de la Vall d’en Bas. El tràiler del documental es va presentar el juny a Noruega, en motiu de la reunió del People and Politics, un projecte europeu sobre la participació ciutadana.

Aquest projecte és una iniciativa de l’Escola del Territori del Centre per la Sostenibilitat Territorial, situada a Cal Monjo a Sant Privat d’en Bas, i que vol ser un centre de referència a Catalunya per difondre, educar i formar sobre la nova cultura del territori.  L’equip de l’Escola del Territori està format per la suma de diverses entitats i persones que fa anys que treballen en l’educació ambiental, cultural  i la sostenibilitat. La finalitat és que, entre tots, descobrim, coneguem i arribem a respectar el medi que ens envolta.