Final de cicle

LaGarrotxa.info us ofereix un resum d'alguns dels fets més destacats d'aquest 2009, que tanca un cicle en diferents sentits.

Joan Guirado
29 de desembre del 2010
ABRIL: INAUGURACIÓ DEL TÚNEL DE BRACONS

Ha estat, durant anys, una de les infraestructures més reclamades i esperades del país. Des del mes d'Abril, amb una inauguració on no hi va faltar ningú, la Garrotxa i Osona estan connectades a poc més de vint minuts, a través de l'Eix Vic-Olot. Aquesta connexió també facilita el desplaçament a la Catalunya Central i Lleida. Precisament, aquesta facilitat de traspassar ràpidament les fronteres d'una comarca a l'altre, s'ha fet notar a nivell de visitants a fires, mercats i establiments de la Garrotxa.


MARÇ: EL CARNAVAL D'OLOT BAT UN RÈCORD

El primer cap de setmana de març, i després de que la setmana anterior s'hagués d'ajornar per la pluja, el Centre d'Iniciatives Turístiques d'Olot va aconseguir entrar al llibre Guinness dels rècords, reunint al màxim de persones amb una màscara posada.

ABRIL: DAVID NEL·LO GUANYA EL CIUTAT D'OLOT

L'escriptor barceloní David Nel·lo es va endur el mes d'Abril, el premi Marian Vayreda, dels premis Ciutat d'Olot, amb l'obra El meu cor cap a tu per sempre.

MARÇ: TORNA A OLOT LA IL·LUSIÓ PEL FUTBOL

El primer equip de la Unió Esportiva Olot va tancar aquest 2009, una de les millors temporades de la seva història i, perquè no dir-ho, de les que un equip de futbol català ha fet mai. Amb només un parell de derrotes, el darrer cap de setmana de març, els homes entrenats per Nitus Santos es van proclamar campions del grup 1 de Primera Regional, ascendint així a Preferent. A partir d'aquell moment, Olot ha tornat a recuperar la il·lusió pel futbol.

JUNY: JOAN LLANERAS ÉS NOMENAT GARROTXÍ DE L'ANY

El ciclista mallorquí, amb casa a la Garrotxa i afincat durant molts anys a Montagut i Oix, Joan Llaneras, va rebre el mes de juny el reconeixement de garrotxins i garrotxines en ser proclamat Garrotxí de l'Any. A més d'aquest reconeixement, durant la nit dels Garrotxí, també es va retre homenatge a l'empresari hoteler Gaspar Espuña o a l'empresa Bellapart, entre d'altres.

SETEMBRE: EL PRINCIPAL TORNA A OBRIR PORTES

Després de mesos tancat al públic per reformar-se i adequar-se a les normatives vigents, el 2 de setembre Olot va recuperar un dels espais amb més història i on més records s'han concentrat entre les seves quatre parets. El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, va presidir la reobertura del Teatre Principal d'Olot.

NOVEMBRE: EL CPA OLOT TOCA EL CIM

El Club Patinatge Artístic Olot es va proclamar a la ciutat de Freiburg, a Alemanya, pentacampió del món de Patinatge Artístic. En aquesta ocasió, va ser el ball seducció qui va fer tornar a pujar al cim del podi mundial a les olotines. També, en aquest mundial, l'equip de Ricard Planiol va aconseguir la puntuació més alta de la història dels campionats del món de grups de Show.

JUNY: LA GARROTXA PIONERA EN DIR ADÉU A L'ANALÒGIC

Tot i que encara amb problemes de senyal en moltes llars, des del mes de Juny quasi la totalitat dels veïns de la Garrotxa només podem veure la televisió a través de la TDT. La nostra comarca, va ser una de les comarques pioneres de l'estat on va produir-se l'apagada analògica.

MARÇ: TRES PERSONES MOREN EN UN ACCIDENT A LES PLANES

Tres veïns de la Garrotxa i treballadors d'una empresa d'Amer, van morir el passat mes de març en un accident de trànsit a Les Planes d'Hostoles. A més de les tres víctimes mortals, hi van haver cinc ferits.
Una setmana més tard, també va morir dins un dels túnels de l'Eix Vic-Olot, aleshores encara no inaugurat, l'ex-rector planenc que va envestir amb el seu vehicle una màquina de les obres.

2009: ANY DE CRISI, I DE ROBATORIS

El 2009 ha estat l'any de la crisi econòmica i, en conseqüència, de la proliferació de robatoris i actes delictius. La gran majoria s'han concentrat en aquest darrer tram de l'any, com per exemple, l'atracament a dos supermercats, a una sucursal bancària de Sant Feliu de Pallerols o a una benzinera de Les Planes d'Hostoles. També aquest 2009, una família de Les Preses es va veure sorpresa per una colla d'assaltants, a dins el seu propi domicili. I, no sabem si per culpa de la crisi, un veí de 56 anys de Malgrat de Mar va fer-se passar per encarregat d'obres de la construcció del nou hospital, per allotjar-se gratuïtament en diversos establiments hotelers de la comarca.

NOVEMBRE: COMENÇA L'HOSPITAL A POCS MESOS D'HAVER D'ESTAR FINALITZAT

El President de la Generalitat i la Consellera de Salut van posar el 7 de novembre la primera pedra del nou hospital comarcal de la Garrotxa. Centenars de persones van participar en aquest acte festiu, que va significar l'inici d'una de les obres més esperades per la societat garrotxina, i que de fet, hauria d'haver-se inaugurat en aquest nou any que entrem.

2009: SI EM DIUS ADÉU...

El 2010 no sabem què ens portarà, el que sabem segur, és que porti el que ens porti, les notícies que ens deixin els propers 365 dies no les podrem compartir amb persones magnífiques, que al llarg de la seva vida han estimat i treballat per Olot, i que aquest 2009 ens han deixat. Maria Pilar Serra, Ricard Simon, Peret Planapuig, Sebastià Congost i Alfonso López del Valle, són alguns d'aquests clars testimonis de la història garrotxina. Fins sempre!

Textos: Joan Guirado
Fotos: Adrià Costa/Tere Martínez/Joan Guirado