La fusió de les caixes s'assegura la pau social

Signat l'acord laboral entre els representants dels empleats de les caixes de Girona, Manlleu, Sabadell i Terrassa que permetrà prejubilacions a partir dels 55 anya i tancar 243 oficines.

Redacció BARCELONA
21 de desembre del 2009
576_1261145255quatre_caixes
576_1261145255quatre_caixes

Els quatre caps de personal de Caixa Girona, Terrassa, Sabadell i Manlleu en el moment en què han signat l'acord

El Centre Cultural de Caixa Terrassa ha acollit avui l’acte de signatura de l’acord laboral entre els representants dels empleats de les caixes de Girona, Manlleu, Sabadell i Terrassa, subscrit per membres de Comissions Obreres i UGT, i els directors de recursos humans de cadascuna de les entitats, Josep Ibáñez de Caixa Girona, Hipòlit Serra de Caixa Manlleu, Antoni Cruz de Caixa Sabadell i Marià Romà de Caixa Terrassa.

El document final recull els acords assolits entre les dues parts en prejubilacions, la retribució, la promoció professional, les polítiques d’igualtat o els beneficis socials dels empleats de
l’entitat resultant.

Igualtat i equiparació laboral de 4000 empleats

L’acord signat avui desenvolupa formalment els pactes verbals assolits el passat cinc de novembre entre les dues parts. Aquests pactes es fonamenten en un principi d’igualtat i d’equiparació de les condicions laborals i socials de tots els empleats, enlínia amb la voluntat expressada pels integrants de les diferents reunions de la Mesa Laboral, constituïda el 31 de juliol.

La majoria dels 4.000 empleats que tindrà l’entitat resultant veuran millorades en un o més conceptes les seves condicions actuals. Així, la negociació entre els representants dels empleats i els de les entitats per assolir aquest pacte ha tingut en compte, en tot moment, l’objectiu de crear un nou marc que reculli i millori, en la mesura del possible, la situació anterior de les quatre entitats evitant que hi hagi diferències en les condicions segons la caixa de procedència.

Baixes a partir dels 55 anys

D'altra banda, pel que fa a l'ajustament de plantilla, s'ha acordat un programa de prejubilacions voluntàries, de forma progressiva durant els propers tres anys, al qual s'hi podran acollir empleats a partir dels 55 anys complerts l'any 2010, amb una retribució del 80% del salari brut, i que equivaldrà fins aproximadament el 87% del salari net.

Tal com es va fixar, seran uns 630 treballadors els que hauran d'acollir-se a a les baixes voluntàries i al conveni de prejubilacions que s'ha fixat. "L'ajustament de la plantilla es farà de forma progressiva durant els propers tres anys", ha dit Antoni Cruz, cap de Recursos Humans de Caixa Sabadell, que ha indicat que podran beneficiar-se de les prejubilacions tots els treballadors de més de 55 anys i que tinguin una antiguitat mínima de 15 anys.

Els empleats que decideixin acceptar aquesta oferta rebran una retribució bruta anual del 80% del seu sou i que equivaldrà fins aproximadament el 87% del salari net.

Tancament de 243 oficines

Pel que fa a les oficines, se'n tancaran 243 del total que hi ha al territori, el que significa que en quedaran 750 operatives. El cap de Recursos Humans de Caixa Sabadell ha recordat que el tancament d'aquestes oficines s'ha decidit tenint en compte criteris "de proximitat" entre els locals.

Antoni Cruz ha fet una valoració positiva de l’acord i de la negociació que, segons ha manifestat, s'ha desenvolupat en un procés "no conflictiu" i en la qual "s'han assolit els objectius que s'havien marcat".


Per la seva part, Carles Domingo, de Comissions Obreres, ha valorat molt "positivament" aquest acord que el considera "pioner" dins dels processos de fusió que es duen a terme a l'Estat espanyol. Domingo ha afirmat que el procediment ha estat "impecable", i ha destacat la bona voluntat de totes les parts que han participat.

La signatura d'aquest acord s'ha dut a terme aquest migdia a Terrassa i és el resultat d'una sèrie de trobades que s'han dut a terme de forma itinerant a Girona, Sabadell, Terrassa i Manlleu des de que el passat mes de juliol es va constituir la Mesa Laboral.

El SEC es desvincula de l'acord

Finalment l'acord no ha comptat amb el suport del sindicat minoritari, el SEC, que s'ha fet enrere perquè no estava d'acord amb els criteris de representativitat laboral que hi haurà en els òrgans de govern de la nova caixa on l'únic sindicat que hi serà present serà el majoritari, és a dir CCOO.

Els Consells d'Administració de les quatre caixes catalanes es reuniran a finals d'aquest mes per aprovar el Pla de Fusió. Després d'aquesta trobada s'obrirà un termini de 30 dies perquè es celebrin les Assemblees Generals en què les caixes aprovaran definitivament la fusió. Tot i això el projecte no es farà efectiu fins que no tingui el vistiplau de Brussel·les, de la Comissió Nacional de la Competència i del Banc d'Espanya. "Preveiem que els acords laborals podran començar a aplicar-se a finals del primer trimestre del 2010", quan la fusió sigui una realitat, ha dit Cruz.

Cal recordar que l’acord laboral formarà part del contingut del protocol de fusió, que es portarà a l’aprovació del Consell d’Administració i de l’Assemblea de cada entitat i que no s’aplicarà fins que es constitueixi jurídicament la nova empresa i aquesta comenci la seva activitat.
 
 

Antoni Cruz, cap de Recursos Humans de Caixa Sabadell, ha valorat positivament l'acord ()