Els arbres de Nadal encara perdran més fulles

Preveuen una caiguda del 20% de les vendes.

Quico Sallés
16 de desembre del 2009
Els productors d'arbres de Nadal preveuen un descens de les vendes d'un 20% aquesta campanya
Els productors d'arbres de Nadal preveuen un descens de les vendes d'un 20% aquesta campanya | Xavier Pi / ACN

Els productors d'arbres de Nadal preveuen una caiguda de les vendes d'un 20% aquesta campanya. La crisi econòmica ha fet retardar comandes, i molts dels majoristes i centres de jardineria esperen a darrera hora per encarregar les espècies que vendran a particulars. La zona de producció més important de l'Estat es concentra a l'àrea de les Guilleries i el Montseny, s'estén al llarg de 250 hectàrees i agrupa més de 100 productors.

La Generalitat i els Cultivadors d'Arbres de Nadal Associats de Catalunya han fet una crida perquè es comprin avets i espècies naturals, perquè són més ecològics i ajuden a prevenir l'increment de boscos. L'any passat, l'associació va vendre entre 850.000 i 900.000 exemplars.

La zona de les Guilleries, el Montseny, part del Ripollès i de la Garrotxa és l'àrea de conreus d'arbres de Nadal més important de tot l'Estat. Durant tot l'any, els productors hi cultiven les diverses espècies –com ara els tradicionals avets- que es vendran de cara a la campanya nadalenca. 'El cultiu es fa permanentment, però a partir de finals de setembre i fins entrat el desembre és quan hi ha més feina', explica el vicepresident de l'Associació, Eduard de Ribot.

De fet, l'augment de feina durant aquests mesos fa que els treballadors del sector s'arribin a multiplicar per cinc i arribin fins a les 1.500 persones. 'L'increment de feina a la zona de producció, la preparació dels encàrrecs i el transport cap als locals de venda o les fires fa que s'hagi de contractar més mà d'obra', concreta el vicepresident.

L'any passat, els productors d'arbres de Nadal van vendre entre 850.000 i 950.000 exemplars de diverses espècies durant la campanya. Aquest 2009, però, la crisi econòmica també ha passat factura al sector i, a poques setmanes per l'inici de les festes, els cultivadors diuen que hi haurà una caiguda de vendes del 20%.

'La majoria dels arbres es vénen a majoristes i centres de jardineria, però la situació econòmica ha retardat els encàrrecs i molts esperen a darrera hora per fer les comandes', concreta de Ribot. El vicepresident de l'Associació indica que el clima que es viu actualment és el d'incertesa, i que fins entrat el gener el sector no podrà fer una valoració acurada de com ha anat la campanya.

Els preus que cobren els productors per la venda d'arbres de Nadal depenen de molts factors. Des de la mida de l'arbre (pot fer des de mig metre fins a 20, per exemple) fins a la presentació (sense arrels o preparat per replantar), les tarifes varien. 'Els preus van des de 10 a 12 euros fins cap amunt', concreta de Ribot.

Normalment, la majoria dels arbres de Nadal que es venen mesuren entre 1,5 i 1,75 metres. El sector fa un 30% de les vendes a Catalunya, un 55% arreu de l'Estat i, el 15% restant, es destina a l'exportació (a països com Portugal, França o Itàlia).

Els productors d'arbres de Nadal preveuen un descens de les vendes d'un 20% aquesta campanya Foto: Xavier Pi / ACN

Defensa de l'arbre natural

Els cultivadors d'arbres de Nadal i la Generalitat han fet una crida aquest dijous perquè es comprin avets i espècies naturals de cara a les festes. Indiquen que són més ecològics que els artificials (perquè no es fan servir plàstics), que el seu conreu ajuda a què no s'espesseixi la massa forestal i que, passades les festes, es poden replantar o bé destinar a fer biomassa.

'El sector té una importància cabdal, tant a nivell ecològic com agrícola, perquè els conreus fan de tallabosc i ajuden a mantenir la diversitat ecològica', ha concretat de Ribot. A més, els cultivadors també sostenen que, a la zona de les Guilleries, el conreu d'arbres és un dels motors econòmics més importants de la zona.

'La producció representa un sector molt important, i fa que l'economia de l'àrea es mantingui', ha concretat l'alcalde de Sant Hilari Sacalm (Selva), Joan Garriga. En la mateixa línia, el delegat d'Agricultura a Girona, Josep Guix, també ha fet una crida perquè administracions, empreses i particulars apostin per comprar arbres cultivats.

'Estem parlant d'uns conreus estretament lligats amb el territori, que es cultiven i no s'arrenquen del bosc, contràriament al que es pugui pensar', ha indicat. Per això, Guix també s'ha sumat a la reivindicació i ha demanat que s'aposti per les espècies naturals.