López Tena carrega contra l'organització de les consultes fora d'Osona

També considera "una barbaritat" l'impuls d'una ILP per un referèndum a nivell català pel 25 d'abril

Redacció VIC
14 de desembre del 2009

López Tena en una xerrada a Vic junt al periodista de Nació Digital, Quico Sallés. 

El coordinador d'Osona Decideix, Alfons López Tena, ha criticat aquest dilluns l'organització de les consultes sobre la independència que van ser organitzades per la coordinadora més enllà d'aquesta comarca. "Quan les coses s'organitzen malament surten malament", ha dit, a l'hora de valorar el prop de 30% de participació que es va registrar diumenge, tot afegint que aquesta mala organització s'ha produït "fora d'Osona". En declaracions a RAC1, López Tena ha qualificat de "barbaritat" promoure una ILP per un referèndum a tot Catalunya pel 25 d'abril i ha dit que organitzar amb garanties una consulta sobre la independència a Barcelona s'hauria de fer amb una perspectiva com a mínim d'un any.

Hores després de tancar-se les urnes als 166 municipis on aquest diumenge es van fer consultes per la independència, el coordinador d'Osona Decideix ha carregat durament contra la qui considera "autoanomenada coordinadora nacional" i ha assegurat que ell només respon dels resultats de participació i de vot de la comarca osonenca. De fet, ha demanat a la coordinadora que no inclogui els resultats d'Osona als seus, perquè "no és legítim". "Que donin les dades del que la coordinadora coordina, que no és Osona", ha demanat.

Per López Tena, "no és una qüestió de fraccionament, és una qüestió d'organització, i des del primer dia vam advertir que la forma d'organitzar-se fora d'Osona no era rigorosa, i els resultats ens donen la raó". "Fora d'Osona l'organització no ha funcionat", ha reblat, i en referència a la coordinadora ha parlat de "fracàs d'organització, fracàs d'unilateralitat i fracàs del sectarisme".

El coordinador d'Osona Decideix creu que a aquesta comarca hi ha hagut més participació perquè "no s'ha fet una campanya pel sí ni pel no", sinó "una campanya de participació", "amb diàleg amb tots els sectors". "Aquí s'ha fet d'una forma unitària i els resultats avalen que aquesta és la manera adequada de treballar", ha dit. De fet, ha garantit que la participació a la resta de Catalunya hauria pujat "perfectament vint punts", sobre el 50%, si s'haguessin organitzat totes les consultes com a Osona.

Sobre la participació a Osona, López Tena ha assegurat que aquesta frega el 50% entre els electors que tenen dret a vot en unes eleccions habitualment, i que ha estat la nova immigració qui majoritàriament no ha anat a votar.

López Tena també s'ha desmarcat de l'impuls d'una ILP per un referèndum a nivell català pel 25 d'abril, com va anunciar diumenge l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra. López Tena ho considera una "barbaritat" i ha fet una "crida a la responsabilitat". De fet, ha dit que fer una consulta a Barcelona amb "un mínim rigor" necessitaria com a mínim un any d'organització i s'ha preguntat si la "precipitació" a l'hora de parlar d'un referèndum a nivell català és "per salvar carreres polítiques personals".