A vacunar-se!

Quico Sallés
16 de novembre del 2009
576_1257857439vacuna_23
576_1257857439vacuna_23



La campanya de vacunació de la grip A comença aquest dilluns, 16 de novembre. Afectarà els professionals sanitaris, els treballadors dels serveis d’emergències i de seguretat, malalts crònics a partir dels sis mesos i dones embarassades. En el cas de les dones embarassades seran vacunades amb una vacuna més segura que la resta de grups de risc.

El govern espanyol disposarà a partir de demà de 10 milions de dosis per la vacunació contra la grip nova. Segons el Departament de Salut, el virus de la grip A a Catalunya circula amb una intensitat molt alta i una evolució creixent. Fins ara a Catalunya han mort un total de catorze persones a causa de la grip nova, dotze de les quals tenien factors de risc.

Els grups de risc estan formats per treballadors sociosanitaris, tant d'atenció primària com hospitalària, pública i privada, així com el personal de residències de gent gran i centres d'atenció a malalts crònics. També per treballadors dels serveis públics essencials, és a dir, forces i cossos de seguretat de l'Estat, bombers, serveis de protecció civil, persones que treballen a emergències sanitaris i treballadors d'institucions penitenciaris i de centres d'atenció als refugiats i immigrants. Les dones embarassades i els malalts crònics amb més de sis mesos d'edat, completen els grups de risc.

10 milions de dosis


El govern espanyol disposarà a partir d’aquest dilluns de 10 milions de dosis per la vacunació contra la grip nova. A Catalunya els grups que han de rebre la vacuna de la grip nova s'eleva entre 700.000 i 800.000 persones, la meitat de les que reben la de la grip estacional.


La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, ha explicat aquesta setmana que les dones embarassades seran vacunades amb una vacuna més segura que la resta de grups de risc. El govern espanyol ha adquirit 400.000 dosis especials per a dones embarassades.


El virus de la grip A circula amb 'molta intensitat'


Segons el Departament de Salut, el virus de la grip A a Catalunya circula amb una intensitat molt alta i una evolució creixent. La taxa d'incidència de síndromes gripals registrades per la xarxa sentinella és de 483,77 per cada 100.000 habitants. Aquesta taxa és superior en el grup d'edat de 5 a 14 anys.

Encara que el virus gripal circula amb 'molta intensitat' a Catalunya, s'observa també una àmplia circulació d'altres virus respiratoris. Del total de mostres respiratòries que han resultat positives al laboratori, aproximadament un 70% correspon al nou virus de la grip i un 30% a d'altres virus respiratoris.

Pel que fa a la vigilància de casos produïts pel nou virus de la grip A la majoria han presentat un quadre gripal lleu, amb una recuperació en pocs dies. Des de l'aparició del virus de la grip A a Catalunya s'han produït un total de 130 casos greus, 78 dels quals ja han estat donats d'alta hospitalària.

Fins ara a Catalunya han mort un total de catorze persones a causa de la grip nova, dotze de les quals tenien factors de risc. En la darrera setmana, cinc persones han mort per la grip nova: un home de 68 anys, una dona de 63 anys i tres nenes de 4, 9 i 13 anys.