Besalú tindrà l'any vinent un pla per millorar l'accessibilitat a espais públics

Xavier Pi
17 de novembre del 2009
576_1258040932421388
576_1258040932421388 | Joan Guirado
|Jaume Sitjà, durant la roda de premsa de presentació|


La redacció dels documents forma part d'un projecte batejat amb el nom de 'Pla Director d'Accessibilitat Universal de les comarques gironines', una iniciativa impulsada per la Diputació de Girona. La intenció és la d'anar oferint als municipis una diagnosi complerta sobre les necessitats d'accessibilitat a espais públics i edificis, i formar els tècnics municipals perquè les tinguin en compte a l'hora de desenvolupar planejaments urbanístics.

Durant una primera fase, la redacció d'aquests plans es portarà a terme a quinze municipis gironins de menys de 20.000 habitants. Per comarques, a la Selva hi ha Arbúcies i Sils; a la Garrotxa, Besalú; al Baix Empordà, Ullastret i Corçà; a l'Alt Empordà, Lladó, Llançà, Portbou i Sant Pere Pescador; al Ripollès, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses; al Gironès, Bordils i Flaçà, i al Pla de l'Estany, Palol de Revardit i Serinyà.

El diputat d'Acció Social i Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Girona, Jaume Sitjà, destaca que aquests plans tindran caràcter 'universal'. És a dir, ajudaran a veure les mancances d'accés per a discapacitats, però també seran extensibles a col·lectius com els pares i les mares, els infants o les persones grans.

'Per fer-ne un símil, a l'hora de redactar un pla es pensarà amb un nen petit i els problemes que pot tenir per arribar a un determinat lloc o un altre, perquè aquest és l'exemple més clarificador de les mancances que hi pugui haver', indica. Dels 230.000 euros que costarà redactar els quinze plans municipals, la Diputació de Girona n'aporta el 34%, la IMSERSO un 54% i la Fundació ONCE el 12% restant.

Incidir en la formació


Jaume Sitjà destaca que, apart de la diagnosi que es farà a peu de carrer de cada municipi, s'incidirà molt en la formació dels tècnics municipals. 'Ho fem a ajuntaments petits perquè normalment són els qui tenen menys recursos, i incidim en la formació perquè entenem que si els tècnics municipals tenen aquesta sensibilitat, la podran aplicar a totes les obres noves i actuacions al municipi', indica Sitjar.

A més, el diputat també ressalta que, de cara a la nova convocatòria del Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL) els pobles podran demanar ajudes per portar a terme obres de millora d'accessibilitat en determinats llocs dels municipis.

Els plans integrals d'accessibilitat també incorporaran propostes per millorar la situació actual. 'Per exemple, es podran establir quins són els itineraris més accessibles perquè determinats col•lectius, com les persones grans o els discapacitats, puguin accedir a un edifici públic o un espai del municipi', ressalta Jaume Sitjà.

Es preveu que l'empresa que es contractarà per a redactar els plans comenci a posar fil a l'agulla a partir del proper mes de gener. La intenció de la Diputació és que, un cop s'acabi aquesta primera fase, el Pla Director d'Accessibilitat Universal s'estengui a més municipis de la demarcació.