Bona acollida dels cursos d'alfabetització en català

Unes 800 persones hi participen als 64 municipis d'arreu de Catalunya on es duu a terme aquest programa pilot.

Redacció Barcelona
11 de novembre del 2009
La consellera d'Acció Social i Ciutadania Carme Capdevila, i el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, en la roda de premsa de presentació del programa pilot.
La consellera d'Acció Social i Ciutadania Carme Capdevila, i el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, en la roda de premsa de presentació del programa pilot. | Júlia Pérez / ACN



El Departament d'Acció Social i Ciutadania ha impulsat un projecte pilot d'alfabetització en català per a persones d'origen estranger que s'està duent a terme en aquest darrer trimestre de l'any. Unes 800 persones estan inscrites en aquests cursos que es fan a 64 municipis d'arreu de Catalunya. La consellera Carme Capdevila, ha apuntat aquest dilluns que la iniciativa, que s'emmarca el Pacte Nacional per a la Immigració vol 'afavorir la integració i 'cohesió social' i 'reduir les situacions de vulnerabilitat' d'aquelles persones que manifesten dèficits en escriptura i comprensió lectora.

En la roda de premsa de presentació d'aquest programa, Carme Capdevila ha explicat que es fan en català 'com a llengua de primer nivell d'aprenentatge'. 'Només d'aquesta manera aconseguirem que facin ús d'aquesta llengua' ha afegit 'si comencem pel castellà després és molt difícil que aprenguin el català' ha considerat. 'El fet que aquestes persones estiguin més ben formades, les fa més lliures' ha dit.

Els cursos tenen 40 hores de durada i es fan en grups de 10 a 20 persones. Es tracta d'una oferta que complementa la formació d'adults ja existent i que es vincula a les accions locals d'acollida que promouen els ajuntaments i consells comarcals amb el suport del Departament d'Acció Social i Ciutadania. Es dóna també continuïtat a les sessions de benvinguda o de coneixement de l'entorn i es canalitza posteriorment els assistents cap als cursos inicials de llengua catalana que oferta el Consorci per a la Normalització Lingüística.

Capdevila ha remarcat també el fet que els cursos es fan en bona part dels casos en 'municipis petits' i 'a les pròpies escoles on moltes d'aquestes persones tenen escolaritzats els seus fills i falles'. 'És una altra manera d'apropar-los a l'escola' ha considerat.

Les sessions de formació es realitzen a través de diverses associacions i entitats referents al territori com són Òmnium Cultural; Grup de Recerca i Actuació sobre Minories Culturals i Treballadors Estrangers (GRAMC); el Centre d'Estudis Contrafort; l'Associació Cultural Amics de l'Àfrica; el Col·lectiu d'Iniciatives Juvenils contra l'Atur (CIJCA), Lleida Solidària, Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatures Catalanes (APELLC), Escola Pia d'Igualada, Cooperativa Fusió d'Educació i Treball Social (FETS), Associació EINA, Fundació SerGi i Fundació Ilercavònia.

El perfil

L'usuari majoritari d'aquests cursos és una dona d'entre 25 i 40 anys, procedent de zones rurals del nord del continent africà. Tanmateix, també s'hi han inscrit homes per millorar la seva formació. Carme Capdevila ha indicat que el perfil de la persona analfabeta ha variat molt en els darrers anys. En la dècada dels anys 80, era majoritàriament una persona de la tercera edat sense estudis. Un aspecte que ha variat amb l'arribada d'immigrants.

Malgrat això, la consellera d'Acció Social i Ciutadania ha remarcat que la xifra de persones analfabetes dins el col·lectiu immigrant és minoritari. És més, ha fet constar que 'el gruix de persones immigrades a Catalunya té un nivell acadèmic alt'. 'No obstant, hi ha un petit col·lectiu que no ha tingut la oportunitat de tenir accés a la formació' ha afegit.

Segons dades del 2007 de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) un 1,4% dels analfabets era de nacionalitat espanyola i un 2,3% eren persones d'origen immigrant. També feia constar que la població que no tenia estudis era d'un 7,4% entre els de nacionalitat espanyola, però un 6,4% entre persones estrangeres.

Cursos arreu de Catalunya

En total són 64 les localitats que participen en aquesta iniciativa. A l'àrea metropolitana de Barcelona, els municipis on s'estan duent a terme els cursos són Abrera, Corbera de Llobregat, Gavà, Sant Feliu de Llobregat, Arenys de Mar, Granollers, Premià de Mar, Mataró, Caldes de Montbui, Vilanova i la Geltrú, Viladecans i Calella.

Pel que fa a les comarques de Ponent els municipis són Aitona, Lleida, La Portella, Seròs, Soses, Vilanova de la Barca, Alfarràs, Alguaire, Almenar i Torrefarrera.

D'altra banda, les localitats de El Morell, La Pobla de Mafumet, Salomó, Solivella, Santa Coloma de Queralt, Bellvei del Penedès, Masllorenç, Riudecols, Vinyols i els Arcs, Riudoms, Les Borges del Camp, Bràfim, Pla de Santa Maria, Marçà i El Masroig són les que pertanyen al Camp de Tarragona i on es desenvolupa el programa pilot.

A la Catalunya central, es fan cursos a Navàs, Callús, Cardona, Sallent, Avià i Iguala, mentre que a les Terres de l'Ebre es realitzen en aquests moments a Deltebre, Roquetes, Sant Carles de la Ràpita i Corbera d'Ebre.

Pel que fa a les comarques gironines, el projecte pilot s'està realitzant a Olot, Figueres, La Jonquera, El Port de la Selva, Ullà, Verges, Anglès, Breda, Hostalric, Calonge, Santa Cristina d'Aro, Llagostera, Quart, Serinyà i Vidreres. Finalment, Oliana és l'únic municipi de l'Alt Pirineu i Aran on es fan els cursets.