Lluís Sacrest ja és oficialment membre de la UVic

La Fundació Universitària aprova el canvi d'estatuts i, amb el suport de la Generalitat i l'Ajuntament de Vic, reforça la seva opció territorial.

Pere Pratdesaba / VIC
10 de novembre del 2009
Universitat de Vic
Universitat de Vic


La Fundació Universitària Balmes, màxim òrgan gestor de la Universitat de Vic (UVic), va aprovar aquest dijous la modificació dels estatuts. La principal modificació preveu la incorporació a la fundació dels alcaldes de Manlleu (Osona), Ripoll, Berga i Olot. En la modificació també es contempla que quatre municipis més puguin incorporar-se a la fundació.

L'alcalde de Vic i president, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), ha deixat clar que una de les places està reservada per a Manresa. El director general d'Universitats, Josep Ribas, ha dit que és una necessitat que les ofertes universitàries de les dues ciutats siguin complementaries i diu que hi ha converses a tots nivells.

Ribas ha deixat clar que a diferència del cas de les caixes d'estalvis, el govern no serà qui indueixi a cap fusió o acord de col·laboració, perquè  tant el projecte de la Fundació Universitària Balmes com el de la Fundació Universitària Bages són 'viables'.

Però si que ha deixat clar que les institucions tenen una oferta universitària 'relativament similar' que en el context de l'Espai Europeu d'Educació els ha de portar, com a mínim, 'a diferenciar-se' per poder competir. En cap cas a parlat de quin tipus d'acord de col·laboració o de diferenciació de l'oferta universitària es planteja. El director general d'Universitats ha desvetllat que hi ha converses 'a tots els nivells' i assegura que cal ser optimista en arribar a algun tipus d'acord perquè les persones que hi participen -sense desvetllar qui són- tenen 'un sentit de responsabilitat important'.

L'alcalde de Vic ha assegurat que una de les quatre places serà per Puigcerdà i que hi ha converses amb d'altres poblacions com Igualada, amb qui s'ha parlat de la possibilitat d'oferir estudis d'infermeria. També hi ha converses amb Vilafranca del Penedès, amb qui es podrien establir sinèrgies amb projectes d'alimentació relacionats amb el vi. Les ciutats les acabarà determinant el patronat de la Fundació Universitària Balmes.

Segons han explicat Ribas, Vila d'Abadal i la rectora de la UVic, Assumpta Fargas, els nous estatuts també presenten d'altres canvis destacats. El nombre de representants de la societat civil passarà  dels quatre actuals a sis. La gerent de la UVic, Pilar Soldevila, serà també directora de la fundació. El patronat designarà una comissió executiva, integrada per entre quatre i nou membres, on podran assistir, amb veu però sense vot, la rectora i la gerent. Els nous estatuts preveuen un consell consultiu i un consell de mecenatge.

La rectora de la UVic, Assumpta Fargas, assegura que els canvis introduïts als estatuts amb la vinculació amb ciutats de tota la Catalunya interior donen 'un nou impuls' al projecte universitari de Vic. Les dues principals parts de la fundació (Ajuntament de Vic i Generalitat), ha reconegut Fargas, han hagut de cedir i negociar per poder tancar un acord satisfactori.

...............................................................................................................

Comunicat del Patronat de la Fundació Universitària Balmes

El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) ha aprovat en reunió extraordinària els seus nous Estatuts, adaptats al Llibre tercer del Codi civil de Catalunya, que contemplen la incorporació dels alcaldes de Manlleu, Ripoll, Berga i Olot, ampliables a d’altres quatre municipis de les comarques interiors. Amb la reforma del Codi civil, la FUB passa a ser una fundació privada de naturalesa pública, al tenir majoria l’Ajuntament i la Generalitat en el patronat.

Els nous estatuts potencien l’aspecte territorial de la FUB al incorporar els alcaldes de Berga, Manlleu, Olot i Ripoll i fins a un màxim d’altres quatre alcaldes de municipis de les comarques interiors. Els ajuntaments, subscriuran amb caràcter previ a la incorporació de l’alcalde respectiu un conveni d’integració a la fundació.

També es reforça els lligams amb l’entorn a l’incorporar fins a sis membres, escollits d’entre persones de prestigi acadèmic, social o empresarial, dos a proposta del president i quatre a proposta del vicepresident. Amb la reforma dels estatuts de la Fundació, la gerent de la universitat, Pilar Soldevila, també en serà directora.

A les reunions del Patronat assistiran amb veu i sense vot la rectora, la directora de la Fundació i gerent, i fins a tres membres de la comunitat universitària elegits pel Claustre, així com una persona de les empreses que depenen de la Universitat, designada per la rectora.

El Patronat designarà una Comissió executiva, integrada per un mínim de quatre i un màxim de nou membres, entre els quals sempre hi haurà l’alcalde de Vic, que la presidirà, el secretari –que també haurà de ser patró- i amb l’assistència, amb veu i sense vot, de la rectora i la gerent de la universitat. Els nous Estatuts també preveuen la creació d’un Consell Consultiu  i un Consell de Mecenatge de la Fundació.



Ribas, Fargas i Vila d'Abadal (Foto: Marc Riera/ACN).
Arxivat a