L'ICF obre una línia de crèdit de 300 milions d'euros per pimes i autònoms

Els crèdits s’articularan a través de 25 entitats financeres i cobriran el 100% de la inversió amb un tipus d’interès de l’Euribor més 1,75%.

Quico Sallés
11 de novembre del 2009
576_1257368023fimar_icf
576_1257368023fimar_icf

Tres-cents milions d’euros. Aquesta és la línia de crèdit que tindran les petites i mitjanes empreses, així com els autònoms. El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha presidit la signatura entre l'Institut Català de Finances (ICF) i 25 entitats financeres per posar en funcionament aquesta dotació. El banc de la Generalitat cobrirà fins al 100% de la inversió de les pimes, i en aquest cas, per primera vegada, els proporcionarà un 20% addicional per finançar les seves necessitats de circulant i fer front als problemes de liquiditat per afrontar als pagaments més urgents.

Crèdits a l’Euribor més 1,75%

Els crèdits tindran un tipus d'interès preferent de l'Euribor més 1,75%, sense comissions d'obertura ni d'estudi, i un termini d'amortització de fins a 10 anys inclosos dos de carència. Aquests crèdits es comercialitzaran a través de les més de 7.000 oficines que les entitats financeres signants tenen a Catalunya. En cas de necessitar garanties addicionals, l'operació podrà ser avalada per Avalis de Catalunya, la societat de garantia recíproca en la qual participa la Generalitat.

Des del 2005

El conseller ha recordat que la Generalitat ja va començar a atorgar aquestes línies de crèdit l'any 2005, quan les necessitats de les empreses eren menys urgents que les actuals. Des de llavors, s'ha anat augmentant el volum de crèdit, passant dels 220 milions als 300 actuals. En cinc anys, ja s'han finançat 11.443 operacions, amb un import mitjà de 83.000 euros.

Todó reivindica el compromís del sector financer amb l’empresarial

Adolf Todó, president de Caixa Catalunya, que ha parlat en representació de les 25 entitats financeres presents a la signatura, ha volgut reivindicar el compromís que caixes i bancs han demostrat amb les petites i mitjanes empreses, i ha dit que hi havia 'una part de mite' en l'afirmació que circulava fa uns mesos en quant a que s'havia tancat l'aixeta del crèdit a les pimes. Todó ha recalcat que gran part del teixit productiu de Catalunya el constitueixen les pimes, i ha manifestat que aquest acord permetrà que el crèdit arribi a les empreses amb més facilitat.


 A banda del conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, del secretari d'Economia de la Generalitat, Andreu Morillas, i del conseller delegat de l'ICF, Miquel Salazar, han estat presents representants del BBVA, Banc Sabadell, 'la Caixa', Banc Santander, Caixa Catalunya, Banesto, Banco Pastor, Caixa Tarragona, Caixa Laietana, Caixa Manresa, Caixa Sabadell, Banco Popular Español, Caixa Terrassa, Caixa Girona, Caixa Manlleu, Caixa Penedès, Deutsche Bank, Banco Guipuzcoano, Barclays, Caja Madrid, Bankpime, CAM, Bankinter, Bancaja i Lico Leasing.