El món rural reclama major atenció mediàtica i menys estereotips

Un estudi de la Fundació del Món Rural, el CAC i el Col·legi de Periodistes ha analitzat el tractament dels mitjans al món rural

Arnau Urgell
04 de novembre del 2009

L'estudi reclama més atenció, menys esteorotips i aprofundir en les claus dels conflictes que afecten el món rural. Foto: Arxiu DiariForestal.com

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha presentat aquest dimarts un document amb divuit recomanacions als mitjans de comunicació en què els demana "que prestin més atenció a la diversitat informativa entre el món rural i l'urbà evitant els estereotips sobre el rural".

Les recomanacions són fruit del treball conjunt amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Fundació del Món Rural, que demanen que aquesta part del territori no es consideri només com un paisatge, un patrimoni natural i una zona agrícola, sinó també com un àmbit econòmic, polític i cultural. També demanen als mitjans que posin al territori els necessaris professionals de la informació qualificats i especialitzats.

El CAC assegura que els mitjans no vetllen prou per l'equilibri territorial, malgrat haver-se trencat la dicotomia entre el món rural i l'urbà per la industrialització dels pobles i l'aproximació de la vida rural als veïns de els ciutats. Malgrat això, "la societat catalana no veu reflectida la seva realitat als mitjans", ha assegurat el president del Consell de l'Audiovisual, Ramon Font. Segons ell, "aquest dèficit democràtic no es pot permetre en un estat de dret, dons el món rural no és ni un paradís ni un desert cultural".

Els estudis que va començar a fer el CAC el 2007 han posat de relleu en els últims anys que la premsa lliga directament la zona rural de Catalunya "amb el món pagès", obviant la resta de fets i notícies. Això es complementa, segons Font, amb "un llenguatge discriminador que cau en la banalitat i que cal defugir, evitant el discurs catastrofista i incorporant la dimensió positiva a les notícies de l'àmbit rural".

El CAC també demana que es vetlli per un tracte positiu del món rural a la publicitat i a la ficció, que s'hi evitin els estereotips i que s'utilitzin correctament els termes "ecològic" o "biològic". El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Carles Rius, ha criticat "la mirada eminentment urbana que es fa de forma majoritària de Catalunya". Segons Rius, els mitjans no parlen habitualment de l'activitat social i cultural que exerceixen les persones del món rural. El degà creu que la crisi que també pateixen els mitjans pot provocar un empitjorament de les situacions dels periodistes al món rural, "ja sotmesos a la precarietat i amb falta d'especialistes".

Josep Carles Rius també ha alertat que mai es parla de la qüestió de fons en els problemes que afecten els pobles, sinó que "només es va a buscar l'espectacle". Això va passar segons ell en el cas de la càrrega policial a la protesta pagesa de Reus, on el món urbà no va arribar a entendre el motiu dels fets. Malgrat tot, Rius ha sortit en defensa de la premsa comarcal catalana que ha qualificat "d'excel·lent".

Per la seva banda, el director de la Fundació del Món Rural, Francesc Crivillers, ha defensat que els problemes del món rural –com quan una escola d'un poble tanca- no són només d'aquest lloc, sinó de tot un país. "Cal donar perspectiva rural a les coses", ha dit Crivillers, i "no només mirar les coses des d'una perspectiva metropolitana". Ha posat d'exemple el cas del canal Segarra-Garrigues. Segons ell, des de Barcelona es veu com "un tema de protecció d'aus, un litigi amb Europa, però no una oportunitat de desenvolupament i major rendiment de l'agricultura i l'alimentació, i per tant, d'oportunitats econòmiques".

El CAC també creu que cal vigilar amb el centralisme que es crea a l'entorn de ciutats i capitals repartides pel territori. "El 100% de les notícies del Segrià analitzades als estudis del CAC parlaven de Lleida", ha explicat el conseller del CAC, Rafel Jorba. Una trentena d'entitats i institucions han participat en l'elaboració de les recomanacions del Consell de l'Audiovisual de Catalunya sobre el tractament del món rural als mitjans de comunicació.

- Estudi recomanacions sobre el tractament del món rural als mitjans audiovisuals (pdf)