CCOO alerta que el 40% de treballadors carnis són immigrants

El sindicat també assegura que molts treballen amb condicions de precarietat.

Lourdes Casademont
21 d'octubre del 2009
576_1255981936accesDoc-2
576_1255981936accesDoc-2 | ACN
Les persones immigrants representen un 40% del total de treballadors a la indústria càrnia a Catalunya i són el col·lectiu que pateix una major precarietat laboral, sobretot aquells que treballen en escorxadors. CCOO denuncia que alguns empresaris s'aprofiten del seu desconeixement legal i laboral per modificar-los la jornada al marge dels convenis, amb unes condicions 'a part' que provoquen tensions amb els altres treballadors. Per combatre-ho, el sindicat impulsarà una campanya d'informació a les empreses, que començarà a la Garrotxa, i que podria acabar amb alguna denúncia. També demanen la constitució d'una mesa sectorial amb la patronal i l'administració per solucionar les mancances del sector.

Es calcula que a Catalunya hi ha uns 26.000 treballadors al sector carni, dels quals un 40% són persones immigrants, un col·lectiu molt vulnerable en temes de precarietat laboral. Alguns empresaris s'aprofiten del seu desconeixement sobre les normes legals i el món laboral per aplicar-los unes condicions diferents a la de la resta de plantilla, fet que provoca un major aïllament d'aquest col·lectiu alhora que genera tensions amb la resta de treballadors. 'Hi ha molts xinesos, romanesos, magrebins, gent de tot el món, que moltes vegades no saben el més elemental del que és un conveni', explica el secretari general de la Federació Agroalimentària de CCOO, Miguel Ángel Domínguez. On hi ha més precarietat, sobretot, és als escorxadors i no tant a les empreses d'elaboració.

Aquesta és una de les problemàtiques que té aquest sector, segons ha denunciat CCOO, juntament amb d'altres , com ara la rotació, la falta de formació o l'alta accidentalitat, que es podria reduir a la meitat amb més formació, segons aquest sindicat. Consideren que aquest és un sector que té prou pes al país però que en canvi té 'poc reconeixement polític i social'. 'És un sector abandonat a la seva sort, en part per la desídia de la patronal, però també per part de l'Administració en temes com ara ajudes', explica Domínguez. És per això que, tal com ja van demanar l'any 2007, demanen que es creï una mesa industrial del sector carni on hi hagi representants de la patronal, Administració i sindicats per asseure's i buscar solucions a les principals problemàtiques.

Inici de campanya informació a la Garrotxa
CCOO començarà a partir de la setmana que ve una campanya d'informació a les empreses del sector. La primera fase es farà a la Garrotxa, una comarca que té 2.200 treballadors inscrits al sector carni, dels quals un 30% són immigrants, en les seixanta empreses que hi ha concentrades.

La campanya inclourà assemblees amb els delegats sindicals, per recollir les demandes dels treballadors, i el repartiment de fulletons amb informació bàsica, com ara jornades i salaris, en diferents idiomes. El sindicat no descarta presentar denúncies a la inspecció de treball si es troben amb irregularitats, si bé la voluntat és que sigui una campanya de conscienciació. 'Volem cridar l'atenció als empresaris perquè entenguin que tenen un problema a les seves empreses'.

També es visitaran empreses de Lleida, Osona i a la resta de comarques gironines, on es concentren el 90% de les indústries càrnies a les tres zones. D'aquest total, un 35% estan a la demarcació de Girona.

Campanya contra les 'falses cooperatives'
CCOO preveu impulsar, amb l'ajuda d'UGT, una campanya per combatre les 'falses cooperatives', formades per treballadors autònoms que treballen al sector agrari sense respectar les normatives vigents. Reconeixen no tenir 'controlat' aquest sector autònom perquè els mateixos treballadors es 'tanquen' a l'hora de denunciar les pròpies condicions laborals. Aquestes 'falses cooperatives' el que fan és 'trencar totes les dinàmiques laborals dins les empreses i alguns empresaris se'n beneficien. En alguns escorxadors, els autònoms superen el nombre de treballadors en plantilla.

|Miguel Ángel Domínguez, sec. gral. d'Agroalimentària de CCOO. Foto: L.C|