Robolot 2009 presenta robots que ballen

Jordi Bataller
19 d'octubre del 2009
576_12559008421
576_12559008421 | Jordi Bataller
El RobOlot 2009 s'ha convertit un any més en una cita ineludible pels aficionats a l'enginyeria i l'electrònica de totes les edats que hi ha escampats arreu de Catalunya. Aprofitant la celebració de la tradicional Fira de Sant Lluc, el recinte firal d'Olot acull aquest cap de setmana una competició de robots rastrejadors i la presentació en societat de prototips de robots en forma humana que ballen o d'enginys electrònics que funcionen amb el comandament de la TV. 'Aquí encara estem molts verds però si mireu pel Youtube podreu veure vídeos de japonesos que tenen robots que lluiten i ja fan determinades tasques de la llar', ha comentat Joan Pellicer, professor de l'IES Cendrassos de Figueres.

'Van molt més avançats que nosaltres. Serà qüestió de posar-nos les piles', ha continuat Pellicer, que enguany ha presentat al RobOlot un enginy humanoide que fa diversos moviments. 'Aquest robot porta 23 servomotors que estan controlats per dos processadors comunicats entre ells. Accepta ordres a través d'un comandament a distància d'infrarojos i la seva estructura és d'alumini', ha explicat amb orgull de pare el professor de l'IES Cendrassos. 'Tots els robots que faig porten algun element reutilitzat, intento que el material no costi res i que només s'hagi de pagar l'electrònica', ha puntualitzat Pellicer, que afirma que fent-ho així el robot ha costat uns 200 euros, 'quan el seu valor comercial és de 600 a 1.000 euros'.

'Enguany gaudim del RobOlot amb més participació', ha comentat Toni Moreno, coordinador de l'IES Garrotxa i responsable del RobOlot 2009, que també ha destacat l'èxit de la primera jornada d'intercanvi d'experiències, celebrada a les instal·lacions de l'institut garrotxí i que ha comptat amb la presència de més de 50 escoles d'arreu de Catalunya. 'Alumnes i professors de Batxillerat, Cicles Formatius i ESO que han acudit a la cita per mostrar tant els seus robots clàssics de rastreig com els anomenats 'sumo', que competeixen entre ells dins un ring intentant fer-se caure', ha explicat Moreno. 'També hem pogut veure altres tipus de robots fets de Lego o demostracions de robots que tenen forma humana', ha afegit el professor de l'IES Garrotxa.

'Possiblement l'any que ve aconseguirem un grup de set o vuit robots humanoides que faran activitats de conjunt com ballar o jugar a futbol', ha avançat Moreno, que també ha destacat el gran nivell dels prototips de tots els participants. 'Varem començar fa vuit anys amb robots que ara mateix farien riure perquè amb prou feines funcionaven i avui ja hi ha problemes per escollir el guanyador', ha reflexionat el responsable del RobOlot, que té ben clar quin és l'objectiu principal d'una competició i exhibició d'enginys electrònics com aquesta. 'La intenció i el mèrit de tot plegat és que la tecnologia arribi i engresqui als més joves', ha finalitzat Moreno.

|Dos dels participants al Robolot, observant el seu robot. Foto: J.Bataller|
Arxivat a