Un artista \"de poble\"

El planenc Xicu Garcia ha exposat aquesta setmana en motiu de la Festa Major del seu municipi

Joan Guirado
30 de setembre del 2009
576_1254243533DSCF4064
576_1254243533DSCF4064 | Joan Guirado
En Xicu Garcia és un veí de Les Planes d'Hostoles que, des del 2004, converteix les seves idees en obres d'art. Treballa amb materials no gaire usuals als tallers de pintors, com la laca de carrosseria o de mobles. Considera que, el seu recorregut professional és el "d'un artista de poble" tot i que també ha exposat a municipis com Girona o Tordera. De fet, en Xicu, ràpidament rectifica això i ens diu que "no em considero un artista, sinó un treballador d'això".

Aquest pintor planenc també ens diu que "sempre busques que, a banda de que visualment el que expresses sigui maco, donar un missatge de problemàtica actual". Això queda reflectit en el quadre d'una marieta més gran que les fulles, on en Xicu pretén posar de relleu l'atac constant a la natura. Una de les altres peces que mostren aquest plantejament de l'artista, és una obra sobre planxa oxidada, on s'hi poden veure una sèrie de nens. En Xicu ens diu que "el motiu de que la planxa estigui oxidada és perquè el discurs de que la infància és maltractada i passa gana és un discurs que ja està oxidat, i el que cal, és posar fil a l'agulla i solucionar-ho".

Durant la visita que fem a l'exposició, ens quedem parats davant un quadre, ple de cargols petits i un de gros en contra direcció, sobre un fons pintat amb els colors de la senyera. Li pregunto si representa el poble català i em diu que sí. Aleshores, ens explica que vol recordar "que tots van cap a un costat menys un, el gros, que va en contra direcció". El fet de representar al poble amb cargols tampoc és gratuït, ja que l'artista ens diu que ho va fer perquè "els cargols surten quan trona i hi ha pluja, i això és el que fa el poble català, sortir al carrer només en moments crispats, i el que cal fer és treballar dia a dia".

L'exposició de Xicu Garcia s'ha pogut veure durant aquests dies de Festa Major a la sala d'exposicions del municipi.