Les Planes ja té hereu i pubilla

Van ser escollits per votació popular, en el transcurs d'un ball dissabte a la matinada

Redacció
27 de setembre del 2009
576_1254046417DSCF4151
576_1254046417DSCF4151 | Joan Guirado
Les Planes d'Hostoles ja disposa, des d'aquesta passada nit, de nou Hereu i nova Pubilla. L'acte d'elecció, que es va fer a la mitja part del ball, es va fer a través de votació popular. Cada assistent que pagava entrada, tenia dret a escollir un noi i una noia d'entre els 16 candidats. Finalment, els escollits van ser David Fontanils i Laia Grabalosa que, el proper 7 de novembre, defensaran el seu municipi a l'elecció de l'Hereu i la Pubilla de la Garrotxa.

10 ANYS DESPRÉS. Aquesta setmana fa 10 anys que la pubilla de la Garrotxa, representant de Les Planes d'Hostoles, va ser escollida Pubilla de Catalunya. Avui, precisament, de nou la representant d'aquest poble garrotxí i també de la comarca participa a la proclamació de Pubilla de Catalunya a Sant Pol de Mar.

L'APUNT

ELECCIÓ POPULAR. Joan Guirado.
Potser pel que veiem a la tele amb l'elecció de mis i misters, a molts pobles de la nostra comarca hem fet de l'elecció de l'Hereu i la Pubilla un acte amb molt de glamour. En els darrers mesos he assistit a moltes eleccions d'Hereu i Pubilla, i en d'altres comarques, ja havia vist una forma d'escollir-los que aquí no estava gaire implantada: l'elecció popular. La timidesa, o a vegades, la desconeixença fa que moltes persones vàlides no puguin optar a ser representants del seu poble o barri. El cas de Les Planes, és totalment diferent. Ahir, durant l'elecció, un responsable de la ràdio municipal -organitzadors de l'acte-, m'explicava que tots els nois de 20 anys i les noies de 18, són candidats i candidates.
A mesura que la gent va entrant al ball i paga l'entrada, se'ls dóna un díptic, voten als seus preferits i el dipositen en una urna. D'aquesta forma, l'elecció és converteix en un acte popular i democràtic. Una manera de mantenir viva una tradició ben catalana que, mal pesi dir-ho, no passa els seus millors moments.