Aquest estiu han mort un 19,5% de persones menys a les carreteres

És la xifra més baixa registrada en els darrers deu anys.

Jordi Font/ACN
18 de setembre del 2009
576_1253282449saura
576_1253282449saura | Jordi Font
Entre el 21 de juny i el 13 de setembre s'han registrat a les vies interurbanes 54 accidents mortals amb 66 morts, el que suposa una reducció del 28% dels sinistres i d'un 19,5% dels decessos. És l'estiu amb menor sinistralitat en els darrers deu anys. Amb tot, 'no podem deixar d'estar alerta, ni ser triomfalistes, perquès les xifres de víctimes encara són importants', ha destacat el conseller d'Interior i Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, en conferència de premsa. L'accident més tràgic de l'estiu va ser el de l'autocar de Sant Pol de Mar (Maresme) hi va haver excés de velocitat i un ús indegut dels cinturons de seguretat, segons ha explicat Saura aquest divendres.

Amb les xifres de l'estiu, Catalunya ja ha assolit els objectius de la Unió Europea (UE) de reducció de la sinistralitat a les carreteres. Malgrat la disminució 'important', 'no deixa de sobtar' que 'el 70% d'accidents es produeixen per sortida de via o de falta d'atenció, perquè la gent no va atenta i té excés de velocitat', ha dit Saura. Per això, s'ha de continuar 'llançant un doble missatge de prudència en la velocitat i d'estar molt atent conduint', ha afegit el conseller.

Concretament, els accidents per distracció del conductor representen el 24,24%, per infracció de circulació, el 34,85%, i per excés de velocitat, el 22,72%. Aquest últim indicador és l'únic que ha incrementat respecte l'any passat, un 150%.

El conseller ha presentat aquest divendres les dades de sinistralitat d'estiu acompanyat del director del Servei Català del Trànsit (SCT), Josep Pérez Moya, i el cap de la divisió de Trànsit dels Mossos d'Esquadra, Sergi Pla.

En comparació a l'estiu del 2008, els accidents mortals s'han reduït un 28%,, les víctimes, un 19,5%, i el nombre de motoristes que han perdut la vida a la carretera també ha disminuït un 37,5%.

Els joves morts a la carretera han disminuït un 78% des del 2000

La diferència és encara més important si es compara la sinistralitat del passat estiu amb la de l'any 2000. En aquest cas, la reducció d'accidents mortals és del 61,7% i la de les víctimes mortals, el 60,4%. El percentatge encara és més notable en les morts de menors de 30 anys, que han caigut un 78% en nou anys.