CC.OO. demana més representació dels treballadors al consell de la caixa catalana fusionada

Quico Sallés
17 de setembre del 2009

Si som més, més representants. Aquest principi matemàtic és el que proposa el sindicat Comissions Obreres en demanar  ahir que el consell de la nova caixa d'estalvis producte de la fusió de Caixa Girona, Manlleu, Sabadell i Terrassa tingui tres representants dels treballadors. Una decisió que suposaria passar del 10% de presència actual en els consells de les quatre caixes al 15% en la nova, el màxim previst per la llei. La preocupació dels treballadors ha provocat que CCOO hagi captat més de 1.000 afiliats des de gener.

Més eficiència i personalitat jurídica

El secretari general de la Federació de Serveis Financers i Administratius del sindicat, José María Martínez va recordar ahir que l'augment ja es dóna en els consells de La Caixa i Caixa Catalunya. El secretari general de CC.OO. de Catalunya, Joan Carles Gallego, va afegir que "està demostrat" que augmenta l'eficiència de les entitats amb major presència de portaveus de la plantilla perquè aquesta s'implica més.

Per la seva banda, el secretari general de COMFIA-CC.OO. Catalunya, Carles Reitg, va destacar que el sindicat vetllarà, en qualsevol procés de fusió, pel manteniment de la personalitat jurídica de les caixes, dels llocs de treball i de l'obra social. El sindicat també reclama que les unions siguin projectes "viables" econòmicament.

1.000 afiliats més

Reitg va reconèixer que els treballadors del sector tenen "preocupació", que s'ha traduït en un increment d'afiliats a la secció d'estalvi de CC.OO. de 1.000 persones aquest any, fins a sumar un total de 12.500 afiliats, respecte al total de 27.000 empleats del sector a Catalunya. CC.OO. és majoritària en les caixes d'estalvis catalanes, i en el cas de la fusió de Caixa Girona, Manlleu, Sabadell i Terrassa, té actualment un pes del 69,33%.

Ningú sobra

Martínez va qualificar a aquestes quatre caixes de "complementàries" i va evitar parlar de xifres en el seu procés de reestructuració. Les entitats han fets públics uns càlculs de tancament de 200 oficines i reducció de plantilla de 500 persones, però Reitg va assenyalar que "no s'està negociant xifra" en cap dels dos casos. "Per a nosaltres no sobra ningú", va reblar. En tot cas, va parlar d'arribar a "mesures pactades" amb els sindicats i sempre no traumàtiques, com prejubilacions i recol•locacions.
En aquest sentit, Martínez va destacar que malgrat que qualsevol procés de fusió produeix excedents al principi, amb el temps l'entitat financera fusionada creix i torna a incrementar personal: "És la nostra experiència, com va passar amb la fusió de La Caixa amb la Caixa de Barcelona". Per  afavorir el creixement de les entitats que es fusionin, Martínez va instar que s'apliqui el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), del qual lamenta que "pot més el 'tempo' polític que el financer" i pot arribar tard. Gallego també va fer referència al FROB, per a dir que si es converteix en "recursos públics per a acomiadar a gent" CC.OO. s'oposarà, i ho va reivindicar com font de "liquiditat i solvència".