Reivindicació als actes de la diada

Joan Guirado
11 de setembre del 2009
576_1252667556DSCF4264
576_1252667556DSCF4264 | Joan Guirado
La celebració de la Diada Nacional de Catalunya d'enguany té una connotació especial, arran de la prohibició de la consulta popular sobre la independència que, diumenge, s'ha de celebrar a Arenys de Munt.
Sobre aquest tema, n'ha parlat aquest matí durant l'acte central de la Diada a Olot, l'alcalde olotí Lluís Sacrest. Sobre la possibilitat de què es convoqui a Olot un referèndum d'aquestes característiques, Sacrest considera que "el posicionament de l'Ajuntament pot ser divers i que, per tant, serà el ple qui decidirà la postura del consistori". L'alcalde olotí també considera que "en aquests moments hi ha altres temes que ens han de preocupar més com a ciutadans, com la superació de la crisi, i tenir respecte i esperar a què passa amb la sentència del Constitucional". Lluís Sacrest creu que tot plegat, "són focs d'artifici que responen als interessos personals d'alguns".

El president del Consell Comarcal, que ha reclamat més recursos a les institucions superiors, considera que "cadascú és lliure de fer el que cregui oportú, però crec que el dia que convingui -en referència a la consulta- s'ha de fer d'una altra manera". Joan Espona també ha explicat que "si alguna entitat privada de la Garrotxa volgués tirar endavant una proposta com aquesta, cadascú es posicionaria amb el que creies oportú". "Com a institucions no ens ho permet la llei" ha recordat.

En el torn de les ofrenes per part dels partits polítics, el portaveu de Convergència i Unió a l'Ajuntament, Josep Maria Corominas, ha exigit "fer realitat el nostre dret a decidir" i ha defensat que "s'ha de potenciar la nostra llengua". Corominas també ha recordat que "hi ha situacions que ens fan lluitar més que mai per la nostra terra".

El primer secretari del PSC a la Garrotxa, Albert Bramon, ha fet un repàs a algunes de les accions de Govern dutes a terme pel seu partit a la Generalitat en el darrer any.

Des d'Esquerra, Lluís Juncà, ha afirmat que "és cert que no som on ens agradaria, que hem perdut moltes batalles, però hem fet molt camí per arribar fins aquí, i ara, hi ha més independentistes que mai". Juncà, també ha expressat el desig dels republicans a "decidir si volem ser una província espanyola maltractada o una nació de plena sobirania".

La resta de partits amb representació parlamentària, no han participat a l'ofrena. Tampoc ho han fet, en el torn del ple de l'Ajuntament, la regidora socialista Veva Ruíz, el de CiU Joan Pladeveya, el d'Alternativa Llorenç Planagumà, el del PxC Moisès Font i el del PP Joaquim de Trinchería.

L'acte d'Olot, organitzat pel Consell Comarcal, ha comptat amb la presència d'institucions i entitats, que han anat dipositant al llarg del matí els seus rams de flors als peus del jurisconsult Joan Pere Fontanella. Un cop entregat el ram de flors, un representant de cada entitat signava un quadre, enguany dedicat a Riudaura -poble convidat de la diada-, per deixar constància del dia. Aquest element artístic, obra de l'Escola de Belles Arts de Sant Joan les Fonts, serà entregat d'aquí a uns dies al Consell Comarcal.
A més, diferents entitats també han fet una exhibició de les seves disciplines.

Arxivat a