Gaspar Hernández recorda la seva infantesa en un pregó marcat per la crítica

Joan Guirado
04 de setembre del 2009
Pregó de les Festes del Tura d'Olot
Pregó de les Festes del Tura d'Olot


El periodista i escriptor Gaspar Hernández ha recordat durant el pregó inaugural de les Festes del Tura la seva infància a la capital de la Garrotxa.

Nascut a la Vall d'en Bas, Hernández va estudiar durant vuit anys a l'Escola Pia i, amb onze, va començar la seva carrera periodística a la capital de la Garrotxa.

Durant la part inicial del pregó, l'escriptor ha fet broma amb el títol del seu darrer llibre "El Silenci" i sobre el tracte que en fa el programa de sàtira Polònia de TV3, en el que diuen que només medita. En aquest sentit, el pregoner del Tura considera que "es fa difícil practicar la meditació en plena festa major d'Olot".

Hernández també ha estat crític amb l'alarmisme que tant des dels mitjans de comunicació com des de les autoritats s'està creant a l'entorn de la grip "A". El periodista considera que "és un alarmisme que està provocant que les farmacèutiques facin l'agost, i, el més important, ha provocat que no puguem fer cap petó a la Marededéu del Tura". El de la Vall d'en Bas es preguntava si "estem parlant d'una pandèmia o d'una paranoia?" a la vegada que ha fet una crida "a la felicitat" durant aquests dies de festes.

Pel que fa als olotins, el periodista de Catalunya Ràdio ha explicat, des del seu punt de vista, que "a Olot sempre és més ben acollida una persona de poques paraules però sincera, a una d'hipòcrita: hi ha gent d'altres llocs molt simpàtics que t'abracen amb una mà mentre amb l'altra estan preparant la punyalada per clavar-te-la a l'esquena. A Olot els punyals van de cara".

Respecte el tema de la felicitat, el garrotxí ha posat sobre la taula que "a Olot i a la Garrotxa l'estrès i l'ansietat són la segona causa de baixa laboral. La nostra societat cada dia està més estressada, i no sap gestionar les emocions". Per deixar de banda aquesta situació, Hernández ha desitjat "que aquests dies de festa a Olot hi hagi felicitat", tot i que ha recordat que "parlar de felicitat és fàcil, però una altra cosa és aconseguir-la. La felicitat és sempre fruït d'un treball personal. No duem la felicitat als gens. Als gens hi duem l'instint de supervivència, i prou".

Al final de l'acte, i com ja ve siguen tradicional, els membres de la penya AOAPIX han fet sentir la seva veu, enguany, entregant una màquina excavadora a l'alcalde, amb la nota: "Per ajudar-vos a acabar les obres que s'estan fent a Olot".
Amb aquest pregó, pronunciat des de la Plaça del Mig d'Olot, es va donar el tret de sortida oficial a la festa major olotina.
Arxivat a