La neteja de boscos afectats per les nevades va més lenta del que es pensava

Lourdes Casademont
06 d'agost del 2009
576_1249501905401497
576_1249501905401497 | Lourdes Casademont
Un dels punts que més va patir els efectes de les nevades va ser Batet de la Serra, que es troba dins els límits del Parc Natural Natural de la Zona Volcànica, amb una afectació del 90% de la vegetació. De la cinquantena de propietaris que han sol·licitat els ajuts, la meitat aproximadament ja han iniciat els treballs de neteja mentre que l'altra meitat encara no ho han fet. Segons l'alcalde pedani del municipi, Fidel Aumatell, es calcula que hi ha un 35% del bosc afectat que ja s'ha netejat, si bé una part no es netejarà mai per difícil accés. Serà un problema però esperem que el temps ho vagi arreglant, assegura.

Les notificacions de la Generalitat dels ajuts extraordinaris per a la neteja dels boscos afectats ja han començat a arribar però aquest és un primer pas d'un procés que encara es pot allargar mesos. Aumatell explica que, abans no cobrin els diners, caldrà que vingui el tècnic del parc natural per comprovar que els treballs s'han fet de la forma adequada.

Joaquim Solà Morales és un dels propietaris que ha sol·licitat els ajuts i és el que té més hectàrees de terreny a Batet de la Serra. Estic molt content per aquestes ajudes, que, si bé no et faran ric, perquè no cobreixen les despeses, hi ajuden, explicava aquest dimecres. Ell no va tenir dubtes a l'hora de tramitar la sol·licitud d'ajuts, si bé la gent no se'n refiava gaire i alguns que no ho van fer ara s'ho volen tornar a mirar per veure si poden acollir-s'hi. També explica que un bosc, actualment, s'ha d'estimar molt perquè no té rendibilitat però espera que amb les ajudes ordinàries de gestió pugui continuar els treballs de manteniment.

S'hi han d'afegir molts diners, explica, i no tothom disposa dels recursos. Joan Anglada s'encarrega de coordinar les brigades de neteja d'aquests boscos i corrobora que les tasques s'han alentit per la falta de recursos. El problema que tenim és que el mercat de l'alzina i roure s'ha quedat saturat i si no venem gènere, la balança es decanta en contra del propietari i el que té moltes hectàrees ha d'assumir un cost molt alt. El preu de la tona d'alzina ha passat de 60 euros als 40 euros en els últims mesos, i si a sobre s'hi suma el fet que la fusta tallada va quedant-se més seca i per tant amb un menor pes, la situació encara s'agreuja. Tot i això, s'espera que a partir del setembre les vendes tornin a anar a bon ritme. Saben que aquest gènere el tenen segur, s'han rebaixat preus i ara estem a l'espera de veure què passa, assenyala Anglada.

Arxivat a