Llaneras, Garrotxí de l'any

Joan Guirado
26 de juny del 2009
576_1246051050GARROTXINA
576_1246051050GARROTXINA | Joan Guirado


El ciclista Joan Llaneras ha rebut el premi Garrotxí de l’Any durant la quarta edició de La Nit del Garrotxí de l’Any que organitza el Centre d’Iniciatives Turístiques d’Olot.
Joan Llaneras va néixer a Porreres, Mallorca, el 17 de maig de 1969. La seva trajectòria olímpica comença a Atlanta, el 1996, on va acabar onzè en la persecució per equips i sisè en puntuació. L’any 2000, als Jocs de Sydney va guanyar la medalla d’or en puntuació, una disciplina en la qual ja s’havia penjat la plata el 2004 a Atenes.
Joan Llaneras ha esdevingut el millor esportista de la delegació espanyola en la història dels Jocs Olímpics. L’any passat, als Jocs de Pequín, va aconseguir la medalla d’or en la cursa de puntuació i la medalla de plata en pista americana, juntament amb el ciclista Antoni Tauler.
Joan Llaneras va establir la seva residència a Montagut fa més de 15 anys i avui hi continua tenint una casa, que manté, a pesar d’haver estat nomenat director del velòdrom de Palma.

El premi a la Millor Iniciativa Empresarial l’ha rebut l’empresa olotina Bellapart, pel desenvolupament tecnològic d’un nou sistema de cantoner per a vidres aïllants. Aquesta innovació es va aplicar a les finestres de l’hotel Silken de Londres, obra del reconegut arquitecte Norman Foster.

El premi a Millor Iniciativa Social l’ha obtingut la Federació d’Associacions Veïns d’Olot, per la defensa dels olotins en la revisió cadastral de la ciutat i per la insistent reivindicació de la variant d’Olot.

D’altra banda, el Club Ciclista Bas ha rebut el premi a la Millor Iniciativa Promocional, per la Marxa Cicloturista Terra de Remences del 2008, que va batre tots els rècords de participació, amb 2.800 ciclistes d’arreu del món.

La Nit del Garrotxí de l’Any també ha atorgat el premi Trajectòria Personal a Gaspar Espuña i Berga, nascut a Olot i que ha dedicat bona part de la seva vida a l’ensenyament, la recerca i l’assessorament del sector turístic i ha tingut una notòria contribució a l’expansió i la consolidació de la indústria turística a Catalunya. Fa 40 anys va crear el Grup CETT, compost avui per l’Escola d’Hoteleria i Turisme CETT, l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme, l’Hotel Alimara i la residència universitària Àgora BC, amb seu a Barcelona.

HOMENATGE ALS MÚSICS DE TORTELLÀ
Finalment, el Centre d’Iniciatives Turístiques d’Olot ha homenatjat els músics de Tortellà. La població ha estat la de més tradició musical a la Garrotxa, s’hi ha arribat a crear més de 9 cobles orquestres i alguns dels músics que havien tocat a les cobles locals, avui formen part d’altres cobles i orquestres d’arreu de Catalunya.
A Tortellà hi va néixer un dels compositors de sardanes més reconegut: Manel Saderra i Puigferrer.