Lluís Sacrest s'incorpora a la gestió de la UVic

Redacció Vic
29 de maig del 2009



Vic i Manresa reprendran els contactes al entorn dels seus projectes universitaris. L'alcalde de Vic i president de la Fundació Universitària Balmes, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), ha anunciat que dimarts va rebre una trucada de l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí (PSC), on li proposava “reiniciar' els contactes després que les diferències existents entre els posicionaments d'una i altra part portessin al trencament de les negociacions.

L'alcalde osonenc diu que seria “bàsic” que Manresa participés en el projecte de la Universitat de Vic (UVic), gestionada per la Fundació Balmes. Aquest dijous s'ha “simbolitzat” l'entrada com a patrons dels alcaldes de Manlleu, Olot, Berga i Ripoll.

L'alcalde de Vic diu que després d'incorporar aquests quatre ciutats interiors de Catalunya un acord d'algun tipus en matèria universitari seria “prioritari”. L'alcalde reconeix que els posicionaments es van anar distanciant i confia que finalment pugui existir algun tipus d'acord: “Les coses van i venen”, assenyala el polític osonenc. Vila d'Abadal ha confirmat que amb el cas d'Igualada existeix un acord per fer-hi una seu de la facultat d'infermeria d'acord amb la petició que els va fer l'alcalde, Jordi Aymamí (PSC),  i que s'està en converses amb Solsona. L'acord amb la població lleidatana estaria relacionat amb el Centre Tecnològic Forestal que Vila d'Abadal considera “tot un referent”.



La rectora de la Universitat de Vic, Assumpta Fargas, considera que la incorporació de Manlleu, Olot, Berga i Ripoll al patronat de la Fundació Universitària Balmes suposa un punt d'inflexió en la trajectòria del procés universitari vigatà. Per a Fargas, la incorporació representa un “salt important” en el sentit d'universitat interior. La rectora de la UVic admet que fins ara aquesta obertura era més “una voluntat” que no pas “un fet”.

La plasmació que aquestes ciutats passen a estar representades al màxim òrgan de la Universitat de Vic no fixa “cap cosa concreta”, tal i com diu l'alcalde d'Olot, Lluís Sacrest (PSC). El polític garrotxí assegurava que amb la presència en aquest òrgan només “obre la possibilitat a nous projectes”. Entre els citats, hi ha la presència de la UVic al clúster de la carn Innovac promogut des de la Garrotxa o a que Manlleu torni acollir activitats de la Universitat d'Estiu de la UVic.

Satisfacció per diferents motius

L'alcalde de Manlleu, Pere Prat (ERC), assegurava que entrar en la gestió de la UVic era per a la població osonenca una “reivindicació històrica”. Prat destacava el fet d'incorporar-se al patronat conjuntament amb tres capitals de comarca. L'alcalde de la segona ciutat osonenca deia que cal abandonar “les batalletes de campanar” entre ciutats per “sumar” i posava com a exemple la UVic.



L'alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà (ERC), definia aquest dijous com de dia “important” per a la “suma de sinèrgies” entre comarques. Jordà ha destacat que la UVic conjuntament amb la Fundació Eduard Soler tiren endavant conjuntament el grau i el cicle superior de mecatrònica.

L'alcalde d'Olot, Lluís Sacrest, assegura que si l'ampliació de membres de la fundació s'hagués fet fa un any molt probablement no hagués estat convidat a participar-hi. Per a l'alcalde socialista, ara hi ha una “realitat nova” amb l'obertura de Bracons que ha de permetre als joves olotins obrir “un nou ventall d'oportunitats” en la seva formació i desenvolupament.

L'alcalde de Berga, Juli Gendrau (CiU), diu que tot i que les comunicacions entre Vic i Berga “grinyolen”, la UVic és un model d'universitat que els ha de permetre “fidelitzar” els seus joves al territori i ha destacat les opcions en la formació continua que pot donar un acord amb la UVic.

-------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

La UVic inicia una nova etapa amb cinc alcaldes com a patrons

Avui han visitat la Institució els alcaldes d’Olot, Ripoll, Berga i Manlleu i han destacat que entre tots es sumen esforços per tirar endavant la institució

L’alcalde de Vic, president del patronat, afirma que aquest fet “reforça el projecte i el fa més gran"

Conscients que comença una nova etapa per a la UVic, avui, els alcaldes de Vic, Olot, Manlleu, Berga i l’alcaldessa de Ripoll s’han passejats tots plegats en companyia de la rectora per diferents espais del recinte universitari. L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, president del patronat de la Fundació Universitària Balmes que regeix la UVic, els va convidar a incorporar-se com a patrons i els quatre alcaldes ho van acceptar amb entusiasme i amb la seguretat que entre tots faran una universitat més forta.

Vila d’Abadal ha agraït el fet que tots vulguin compartir un projecte tant important per a Catalunya com és la Universitat de Vic “que té una clara vocació territorial”. “Que la UVic tingui cinc alcaldes dins el seu patronat reforça el seu projecte i el fa més gran”, ha afirmat l’alcalde de Vic. També ha posat de relleu el fet que tot el procés de Bolonya globalitza més les universitats i això “fa que la nostra estigui encara més ben situada”. També ha recordat al bisbe Oliba, qui ja pensava en una Catalunya interior similar a la que ara es planteja “i on Berga ja en formava part”.





L’alcalde d’Olot, Lluís Sacrest, ha manifestat que l’obertura del nou eix viari a través del túnel de Bracons “ens dóna una nova proximitat amb Vic” i “obre un ventall d’oportunitats als joves olotins per accedir a la universitat de proximitat”. També ha destacat que els dos municipis i les dues comarques “hem d’aprendre a treballar junts i a millorar els serveis dels nostres ciutadans”.

L’alcalde de Manlleu, Pere Prat, per la seva part, ha explicat que era una vella reivindicació del seu municipi entrar a formar part del patronat de la FUB i que considerava que avui “és un dia històric” perquè “entre tots podem sumar energies i tirar la UVic endavant”.

L’alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, ha posat de relleu el fet que la UVic sigui la universitat de referència i que, a part de tota la activitat acadèmica, “també és interessant que es pugui treballar conjuntament en altres àmbits”.

Finalment, l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha destacat que entre les dues capitals de comarca, les comunicacions encara no són gaire bones però ha manifestat que s’havien de crear sinergies “amb la gent que té una manera de pensar semblant a la nostra”.

La rectora de la UVic, Assumpta Fargas ha afirmat que “avui es marca una fita” i ha mostrat la seva “gran satisfacció” pel fet que “tothom es senti seva la universitat”.

L’entrada dels nous patrons es produirà en el primer patronat del curs 2009-2010, probablement entre els mesos de setembre i octubre.