Inauguren un nou vial de circulació presidit per una escultura

Redacció
29 de maig del 2009


En aquest vial s’ha creat un nou carrer asfaltat amb una vorera generosa i amb un tram de bici carril. S’han instal•lat tots els serveis necessaris com aigua, enllumenat públic, electricitat i telefonia. El nou vial tindrà continuació en un futur però avui més que un vial el que des del consistori s’ha volgut i s’ha treballat és perquè sigui un camí d’accés a una nova zona d’equipaments del municipi. No es tracta d’una zona d’equipaments qualsevol sinó que aquest espai singular i especial del poble serà la futura zona on s’ubicarà en un termini relativament curt l’escola de les Preses. Un dels elements que s’ha conservat per deixar una empremta històrica  de l’activitat que es va fer fins fa pocs anys, ha estat la xemeneia de la ‘antiga Bòbila’.

Més enllà de construir el carrer pròpiament i de consolidar la xemeneia com element arquitectònic, s’ha encarregat un projecte artístic per convertir l’espai en un lloc emblemàtic del municipi. La voluntat de l’Ajuntament era la de crear una obra que des de la senzillesa impregnés encara més naturalitat a l’entorn. L’artista Quim Domène ha estat l’autor de l’obra.

Domène ha tingut l’habilitat de donar aquesta naturalitat als elements freds que s’han utilitzat, i a través de les transparències ha aconseguit que essent un element artificial representi un element natural. No només es tracta d’una escultura des del seu punt de vista estètic, sinó que a més és un element de funcionalitat que elegantment amaga una sèrie d’aparells tècnics urbans que trenquen amb l’entorn. El lloc on s’ha instal·lat tampoc és casualitat. Si ens remuntem als llibres històrics de Mossèn Joan Pagès i a la llegenda que sempre ha envoltat a les Preses, a pocs metres a on està instal·lada l’escultura, hi passava el límit de les Preses on alguns diuen que hi havia un petit llac format pel Fluvià. D’aquí la inscripció que hi ha al peu de l’escultura que data del 7 de març de 922 que diu: donem a tu, la vila que anomenem Preses on hi ha una església fundada a llaor de Sant Pere,... i de part de ponent, afronta amb el riu Fluvià fins al mig del mateix”.

Arxivat a