El pressupost de Besalú pel 2009 és de 4 MEUR

Tot i la rebaixa lineal de despeses en un 15%, el consistori vol adoptar una nova forma de gestió i racionalització de la despesa ordinària. En aquest sentit, diferents equipaments municipals també patiran una reducció de despeses.

Redacció
18 de maig del 2009
L’Ajuntament de Besalú va aprovar en el transcurs del ple ordinari celebrat el passat dijous a la nit el pressupost municipal per a l’exercici 2009 que assoleix un total de 4.395.155,2 euros. En aquest sentit, l’equip de govern -CiU- destaca que s’ha produït una rebaixa lineal de la partida de despeses d’un 15% de mitjana respecte l’anterior exercici. Amb tot, s’ha previst una nova forma per a gestionar i racionalitzar la despesa ordinària del consistori a través de la creació d’una nova metodologia de treball. Aquesta consisteix en l’aplicació de diversos mecanismes de control pel que fa a les partides de despesa i, alhora, s’ha establert un pla de reducció de despesa en tots els centres de cost de l’Ajuntament -el consistori, Cal Campaner, CEIP Salvador Vilarrasa, la Llar d’Infants i el Centre Cultural “Cúria Reial”- Aquest consisteix en que tots els treballadors municipals vetllaran per a desenvolupar la seva tasca d’una forma efectiva per tal de reduir la despesa de manera notable.

En un altre ordre de les coses l’equip de govern destaca una previsió en el pressupost per a potenciar l’estalvi energètic a partir de tres accions: Rebaixa de consum, revisió de les tarifes i, finalment, l’establiment de mecanismes d’estalvi energètic en tots els equipaments públics, començant amb la instal·lació de panells solars per a l’escalfament d’aigua al Pavelló Municipal. Des del consistori també s’apunta que de cares a aquest any no es preveu cap mena d’increment de personal i el pressupost resta pendent dels plans d’ocupació que proposi el govern de la Generalitat de Catalunya.

En l’apartat de despeses cal destacar que es manté les millores i inversions previstes l’any passat en matèria d’educació, benestar social i promoció econòmica, atesa la situació de crisi actual, per tal de donar-hi continuïtat. Pel que fa a l’apartat d’ingressos el consistori iniciarà una congelació de la pressió fiscal pel 2009 i no aplicarà cap mena d’increment als impostos i les taxes municipals, aplicant estrictament el valor de l'IPC el qual es va reduir els darrers mesos.

Finalment, pel que fa referència a les inversions, hi ha un pressupost de 1.747.973,19 euros bàsicament derivats d’obres d’inversió provinents de l’any 2008 i que tenen una execució gradual al llarg d’aquest exercici. Respecte a les obres l’equip de govern destaca que enguany no hi haurà obra nova i se seguirà amb les inversions ja iniciades i en execució provinents del 2008.