​La Garrotxa rebrà més de 3 milions d'euros de l'ACA per millorar les xarxes d'aigua

El municipi amb més finançament és la Vall de Bianya i el que menys, Sant Joan les Fonts

Imatge d'arxiu d'una fauita
Imatge d'arxiu d'una fauita | ACN
Nació
27 de març del 2024
Actualitzat a les 11:06h
L'Agència Catalana de l'Aigua ja ha anunciat les esperades subvencions per reparar fuites, substituir canonades d'aigua i millorar les xarxes de subministrament i captació d'aigua. En total, l'ACA ha adjudicat més de 200 milions d'euros a 707 municipis de Catalunya. A la Garrotxa, han caigut tres milions que es repartiran entre els 19 municipis que van demanar les ajudes. Els únics Ajuntaments garrotxins que no van sol·licitar la subvenció són Besalú i Sant Ferriol.

En concret, l'ACA ha atorgat 3.011.191 euros a la Garrotxa que permetran subvencionar els quatre milions d'euros que costen les actuacions que van presentar els Ajuntaments per a les subvencions. D'aquesta manera, l'Agència Catalana de l'Aigua cobrirà gairebé el 75% de les actuacions que es fassin a la comarca.

El municipi que més diners rebrà és la Vall de Bianya. En total 300.000 euros que serviran per cobrir el 70% de les actuacions previstes, les quals consisteixen a millorar l'abastament d'aigua a la zona oest de la Canya. Per darrere seu, hi ha les Preses amb 293.000 euros per digitalitzar, regular la pressió i renovar la xarxa; Castellfollit de la Roca amb 277.000 euros per la renovació de la xarxa del poble i instal·lar comptadors telemàtics; i la Vall d'en Bas amb 268.000 euros per millorar les canonades de Sant Privat i Sant Esteve. A tots aquests pobles, les subvencions els serviran per finançar al voltant del 90% de cost de les actuacions.


Els municipis que rebran menys subvenció són Sant Joan les Fonts amb 39.000 euros per dur a terme una inversió en l'abastament d'aigua en baixa; Sales de Llierca amb 42.000 euros per renovar la xarxa; i Sant Jaume de Llierca amb 76.300 euros per substituir la canonada dels carrers Doctor Flèming i Garrotxa. Malgrat que les quantitats són més baixes que a altres municipis garrotxins, a aquests Ajuntaments les subvencions també els serviran per finançar més del 90% del pressupost de les actuacions programades.

Pel que fa a Olot, l'Ajuntament va presentar el projecte de sectorització de la xarxa d'aigua de la ciutat i instal·lació de reductors de pressió. L'ACA només li ha concedit 136.783 euros dels 521.823 que costa el projecte, és a dir, un 32% de la inversió. El consistori, però, ja ha començat a regular la pressió; ho fa en horari nocturn amb l'objectiu d'estalviar aigua.

Una canonada de les Planes d'Hostoles reparada. Foto: @lesplanescat


Les subvencions rebudes per part de l'ACA han estat reclamades durant mesos per als Ajuntaments i han de servir per apaivagar les fuites d'aigua que en alguns casos, com el de les Planes d'Hostoles, poden arribar a provocar una pèrdua del 70% de l'aigua que circula per les canonades.