​La Vall del Llierca busca aigua

Els cinc pobles s'han unit per construir dos pous compartits després de fer un estudi geològic a la zona

Imatge d'arxiu de la zona del Pont de Sadernes, a la Vall del Llierca
Imatge d'arxiu de la zona del Pont de Sadernes, a la Vall del Llierca | Pau Masó
25 de març del 2024
La Vall del Llierca és la zona de la Garrotxa amb més problemes derivats de la sequera. L'estiu del 2022, aquest punt situat al peu de l'Alta Garrotxa i a l'est de la comarca va ser el primer que va necessitar cisternes d'aigua per abastir la població. En total, s'hi ubiquen cinc pobles (Argelaguer, Sant Jaume de Llierca, Tortellà, Montagut i Oix i Sales). Entre tots ells, sumen poc més de 3.200 habitants.

A més, però, a la Vall també hi ha el polígon de Politger, el qual requereix un elevat subministrament d'aigua per les empreses que hi ha instal·lades. Ara mateix, el principal punt de captació és el que fa dècades es va construir al riu Gomarell, el qual recull les aigües que cauen a l'Alta Garrotxa. Des de l'aparició de l'actual sequera, els municipis de la zona han començat a construir nous pous, però el sistema geològic de la zona, amb presència de guixos, fan que les aigües subterrànies es vegin afectades.

"La situació de manca de recursos hídrics dels pobles de la Vall del Llierca i les condicions geològiques de la zona amb aigua de poca qualitat, fa que hàgim de buscar solucions i alternatives per incrementar la captació d'aigua", diu l'alcalde de Sant Jaume i conseller comarcal de Territori, Jordi Cargol.

Per tot plegat, fa uns mesos es va encarregar un estudi per determinar la hidrologia de la Vall del Llierca, el qual va concloure que calia fer diversos sondejos per investigar si seria possible obtenir noves captacions per als municipis de la vall. El passat febrer, es va sol·licitar una subvenció de 50.000 euros a Acció Climàtica per dur a terme aquestes prospeccions i ara els cinc pobles han encarregat al Consell Comarcal que sigui qui tramiti l'ajuda.
 

Imatge d'arxiu del riu Llierca al seu pas per Sant Jaume. Foto: Martí Albesa


Segons l'estudi fet els últims mesos, hi ha dues zones on fer els sondejos i la subvenció serviria per acabar de determinar els punts exactes i fer les proves pertinents per determinar si és possible trobar aigua. Des dels consistoris també asseguren que, encara que a la subvenció no arribi, estan decidits a tirar endavant la prospecció amb fons propis.

Un cop es facin les prospeccions, s'haurà de determinar si hi ha possibilitats de fer un o dos pous. Aquests serien compartits i subministrarien aigua als cinc municipis de la Vall del Llierca, una acció compartida que s'emmarca en el camí de mancomunar serveis que des de fa anys es porta a terme entre els pobles de la vall.