​L'Ajuntament d'Olot vol començar aquest 2024 la reforma del barri de Montolivet

Aquest mes de març està previst que el consistori presenti el projecte als veïns

Imatge del barri de Montolivet d'Olot
Imatge del barri de Montolivet d'Olot | Pau Masó
05 de març del 2024
Actualitzat a les 9:09h
L'Ajuntament d'Olot s'ha posat com a objectiu iniciar l'esperada reforma del barri de Montolivet aquest 2024. Això, però, només serà possible amb l'aprovació dels veïns, un pas clau per tirar endavant un projecte que estava previst començar a executar l'anterior mandat, però no va ser així.

La reforma de Montolivet consisteix a convertir els carrers en plataforma única, soterrar línies elèctriques, renovar l'enllumenat o el clavegueram i és un dels més ambiciosos que encara la ciutat per la seva dimensió i cost. Per això, l'Ajuntament vol que sigui consensuat al 100% amb els veïns de la zona. Sense aquesta validació veïnal, no es posarà fil a l'agulla, segons assegura l'alcalde d'Olot, Pep Berga, en una entrevista a NacióGarrotxa: "Ho impulsarem sempre que els veïns acabin consensuant el model que els hi proposarem. Ho farem aquest mes de març amb unes sessions on explicarem la nostra proposta que s'haurà de validar per les 400 propietats que hi ha. No regenerarem el barri sense el seu consens. Quan el tinguem, ho tenim tot a punt per moure pedres abans que acabi l'any".

Està previst, doncs, que aquest mes el consistori presenti en societat un projecte que ja va estar mig definit, però que es va retardar i redissenyar, precisament, per les aportacions que es van rebre dels veïns durant el final de l'anterior mandat. "Una vegada vam tenir el projecte vam fer vàries reunions veïnals en què es va discutir si els embornals havien de ser de granit o de pedra d'aquí o d'allà i quins arbres s'hi havíem de posar. Tot allò que anaven aportant, els autors del projecte ho havien d'incorporar de nou i tornar a valorar econòmicament. Volem que el projecte final sigui el més consensuat possible i això sempre retarda", assegura Berga.
 

Pep Berga, alcalde d'Olot, en una entrevista a NacióGarrotxa. Foto: Martí Albesa

 

La remodelació ha aparegut en tres pressupostos diferents sense èxit

Des del 2022 el pressupost de l'Ajuntament d'Olot ha comptat amb diverses partides per engegar la remodelació del barri de Montolivet, però, finalment, no se n'han acabat executant cap. El 2022 es van pressupostar 700.000 euros i el 2023 un milió. Aquesta última partida també s'incorporarà al pressupost 2024 per tenir el finançament a punt quan els veïns donin el vis-i-plau.

En un primer esbós de la reforma, el consistori va assenyalar el 2020 que la reforma completa del barri podria costar set milions d'euros. Ara, però, es preveu que el cost sigui superior i s'executi en diferents anys. Tot i això, els veïns també hauran de pagar contribucions especials, les quals Berga no considera un problema: "Sempre hi ha hagut contribucions especials i no haurien de ser l'obstacle. El que és important és que el projecte els sedueixi. També ha de ser una reurbanització que es pugui fer permetent que tothom pugui entrar a casa seva mentre durin les obres. Això que sembla fàcil, no ho és tant perquè és un barri molt singular. Tenim una proposta molt atractiva i, si ens donen el vistiplau, ens hi posarem ja".

 
Arxivat a