​Comença «La Marató» de Santa Pau: comprar el castell amb donatius

L'Ajuntament inicia un micromecenatge pioner que haurà d'arribar a mig milió d'euros en quatre mesos

El marcador que s'ha inaugurat al mirador Lluís Masó, al costat del castell
El marcador que s'ha inaugurat al mirador Lluís Masó, al costat del castell | Martí Albesa
20 de febrer del 2024
Actualitzat a la 13:54h
El compte enrere ha començat. Santa Pau ha posat en marxa aquest dimarts el projecte més ambiciós que ha viscut els darrers anys el poble: un micromecenatge massiu per aconseguir mig milió d'euros per comprar el castell. Ho ha fet amb un acte a la mateixa edificació on han assistit tota mena de representants locals d'ajuntaments garrotxins i institucions comarcals.

Emulant el sentiment "de país" que pot tenir, per exemple, «La Marató de 3Cat», l'Ajuntament ha engegat una campanya de donatius que es farà a través de la plataforma Goteo i que s'allargarà quatre mesos amb l'objectiu final d'assolir 500.000 que també permetin finançar la campanya de difusió. Aquests diners serviran, en gran part, per comprar un castell que des de fa anys està tancat i s'ha anat deteriorant, fins al punt de veure com es col·lapsava la teulada l'any 2022.

Un cop comprat, la intenció és ubicar-hi un museu memorial de les víctimes dels camps de concentració nazi que tanqui un triangle amb el Museu de l'Exili de la Jonquera i el Memorial Walter Benjamin de Portbou. També està previst ubicar-hi un espai socioeconòmic encara per determinar.

"El castell de Santa Pau significa un patrimoni humà per nosaltres. Molts veïns l'hem viscut, jo hi havia vingut a escola. Crec que ha estat el cor del poble. Necessitem que torni a bategar", diu Esther Badosa, presidenta de l'Associació Amics de Santa Pau, la qual (de la mà també de l'Ajuntament) està darrere el projecte.
 

L'acte de presentació de la campanya de micromecenatge s'ha fet dins una de les sales del castell Foto: Martí Albesa


El procés de micromecenatge ha començat amb la inauguració simbòlica d'un marcador digital situat al costat del castell i que s'anirà actualitzant a mesura que es vagin recollint fons. De moment, el marcador s'ha encès amb la xifra de 36.780 euros, però s'espera que aquesta setmana ja pugui mostrar una cinquena part dels diners necessaris: "Tenim aportacions compromeses i puc afirmar que en aquesta primera setmana ja podrem assolir 100.000 euros. Creiem en la solidaritat del poble català. Això arribarà a bon port i d'aquí a quatre mesos tornarem a ser aquí per signar la compra", diu l'alcaldessa de Santa Pau, Cristina Capó.

Per aconseguir els 500.000 euros, l'Ajuntament està presentant el projecte a diferents empresaris de la comarca. Un d'ells és en Jaume Tané, el qual s'ha decidit fermament a fer-hi una aportació: "És una vergonya i no ens podem permetre tenir el castell així tancat. Faig una crida a les empreses perquè hi participin i ajudin amb el que sigui. No ens podem permetre pensar que hem tingut l'oportunitat de fer-ho i no ho hem fet. És una reflexió col·lectiva i no es pot deixar escapar".
 

El castell de Santa Pau. Foto: salvemelcastelldesantapau.cat


L'Ajuntament centrarà esforços a aconseguir suports econòmics comarcals, però també vol interpel·lar la resta de ciutadans i empresaris del país. Per això, s'han creat vídeos promocionals on apareixen persones reconegudes nacionalment com el periodista Toni Soler, el fotògraf Jordi Borràs, l'extenista Tommy Robredo o la cantant Núria López.

A més de la difusió a través de vídeos i xarxes socials, també s'han creat rajoles de xocolata que es vendran com a símbol de reconstruir el castell "rajola a rajola". També s'instal·laran pancartes divulgatives a pobles garrotxins i els restaurants de la comarca tindran estovalles de paper a través de les quals s'explicarà i es difondrà el projecte.
 

I si no s'assoleix el repte?

L'Ajuntament confia fermament que el juny haurà obtingut els 500.000 euros que necessita per comprar l'immoble que data del segle XII i per al qual aquest dimarts també s'ha signat simbòlicament un dret preferent de compra amb l'actual propietat.

Tot i les esperances del consistori es podria donar el cas que no s'arribés a la xifra final. Si no fos així, els diners es retornarien als seus donants. Però està previst que si és necessari, institucions públiques puguin acabar ajudant a completar la campanya.
 

L'alcaldessa de Santa Pau amb el propietari actual del castell. Foto: Martí Albesa

 

El castell de Santa Pau, un castell privat i abandonat

Es calcula que l'edificació va ser construïda al voltant del segle XII. Al cap de tres segles, la baronia de Santa Pau va passar per matrimoni a la família Copons que van convertir el castell en un ús residencial. El 1858 s'hi va instal·lar una comunitat de monges, les quals hi van viure fins al 1968. Després, el poble hi va construir un petit teatre a l'ala oest, on es van fer representacions fins als anys 80. Des de llavors, l'immoble està abandonat i la seva estructura ha patit diversos desperfectes com l'ensorrament de part del teulat.

Des de fa anys, l'Ajuntament ha intentat que aquest bé cultural d'interès nacional passés a mans públiques, però la propietat sempre ha posat un preu inassolible de gairebé 1,5 milions d'euros. Aquest 2023, el consistori va aconseguir un acord per rebaixar el preu de compra un milió d'euros fins als 400.000, una fita que ha permès plantejar la compra i engegar el procés per recuperar el castell. Més enllà de la compra, reformar-lo serà una segona fase que haurà de comptar amb el suport milionari de les institucions públiques. Per això, ja hi ha alguns acords amb la Diputació de Girona i la Generalitat.