​El TSJC demana anul·lar el Pla de Protecció de l'Alta Garrotxa perquè no es va tramitar correctament

La Generalitat té previst recórrer el dictamen al Suprem per mantenir viu el pla vigent des del 2021

Imatge d'arxiu de l'Alta Garrotxa
Imatge d'arxiu de l'Alta Garrotxa | Consell Comarcal de la Garrotxa
06 de febrer del 2024
Actualitzat a les 19:11h
Cop judicial contra el Pla de Protecció de l'Alta Garrotxa aprovat el 2021. En una sentència recent del passat 15 de desembre de la secció 2 de la Sala Contenciosa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) demana anul·lar el pla que regula la normativa i gestió de l'espai natural garrotxí. Segons ha avançat Corisa Media Grup, el tribunal ha estimat un contenciós administratiu presentat el 2021 per l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre, una institució històrica amb seu a Barcelona que agrupa grans propietaris del camp català.

Segons la sentència que ha pogut consultar NacióGarrotxa, el TSJC demana anul·lar el Pla de Protecció de l'Alta Garrotxa perquè no es va tramitar correctament la seva avaluació ambiental. El pla va passar una avaluació ambiental "simplificada" i el TSJC determina que aquesta avaluació havia de ser "ordinària", és a dir amb més detall i anàlisi. Per arribar a aquesta conclusió, la sala s'agafa a l'anul·lació que va patir el 2017 el Pla Especial del Montseny, el qual feia gairebé deu anys que estava vigent. En el cas del Montseny, va ser el Suprem (recollint la tesi del TSJC) qui va anul·lar el pla també per un defecte de tramitació pel fet de no sotmetre's al procés d'avaluació ambiental.

En el cas del Pla Especial de l'Alta Garrotxa sí que va passar una avaluació ambiental, però va ser simplificada. El TSJC considera, però, que com que l'Alta Garrotxa forma part dels espais Xarxa Natura 2.000, havia de ser sotmès a una avaluació ambiental "ordinària".

A part de l'incompliment amb relació a la tramitació ambiental, el contenciós administratiu presentat per l'Institut Agrícola Català assenyalava que el pla garrotxí tenia nou incompliments més, entre ells, la falta de motivació, invasió de competències urbanístiques, falta de participació, galta d'estudi econòmic financer o infraccions del dret a la informació. La sentència, però, els ha desestimat tots menys la qüestió de l'avaluació ambiental, fet que considera de prou pes per demanar l'anul·lació total del pla.

La Generalitat recorrerà al Suprem

La sentència del TSJC contra el Pla Especial de l'Alta Garrotxa encara no és ferma i, segons han confirmat fonts del Consell Comarcal de la Garrotxa a aquest diari, la Generalitat ha decidit recórrer-la al Suprem. Serà aquesta cambra qui acabarà decidint si el pla garrotxí pot continuar actiu o s'ha d'anul·lar i fer de nou. L'administració catalana preveu fer valdre la jurisprudència, i en concret una situació donada al parc natural de Cabo de Gata, per convèncer el Suprem que no anul·li el pla.

Mentrestant, el document aprovat el 2021 continua vigent i desplegant-se després que ja nasqués amb polèmica. El contenciós de l'Institut Agrícola no és l'únic que s'ha plantejat des de l'aprovació del pla garrotxí. El Consorci Forestal de Catalunya i set associacions forestals més van amenaçar a la Generalitat de presentar un contenciós que finalment va quedar aturat pels canvis definitius que es van fer al pla, en els quals es va incorporar els propietaris als òrgans de gestió de l'espai natural. Finalment, l'únic contenciós que es té constància que s'ha presentat contra el Pla Especial de l'Alta Garrotxa, ha acabat sent estimat i fa perillar la vida d'un document que va tardar vint anys a fer-se realitat.