​La CUP llença la pilota al PSC després d'entendre's al 100% amb ERC per governar Olot

Els cupaires i els republicans ja han constatat una entesa "total" i pressionen els socialistes per fer possible el canvi

Imatge d'alguns dels membres de la CUP durant la campanya electoral
Imatge d'alguns dels membres de la CUP durant la campanya electoral | Pau Masó
03 de juny del 2023
Actualitzat el 04 de juny a les 14:30h
La CUP, ERC i el PSC continuen treballant per configurar un possible govern d'esquerres a la ciutat d'Olot després dels resultats de les eleccions del 28-M. Aquesta setmana ja s'ha fet la primera trobada presencial entre ERC i la CUP, on s'ha constatat, segons els cupaires, "una entesa pràcticament total" pel que fa al programa de les dues formacions. En declaracions a Nació Garrotxa, el candidat de la CUP, Jordi Gasulla, assegura que a la reunió amb ERC "va quedar palès la sintonia amb el programa i no hi va haver cap punt de discrepància".

L'entesa entre CUP i ERC permet sumar forces entre les dues formacions més pròximes de les esquerres olotines. Els cupaires posen en relleu que ara les dues formacions sumarien 7 regidors, "només un menys que Junts" i amb aquesta força pressionen el PSC perquè s'acosti al programa cupaire i republicà.

Tant és així que llancen un missatge directe als socialistes de cara a les negociacions que puguin donar-se la setmana que ve: "El PSC és qui ha de decidir si està per fer un canvi de govern o prefereix la continuïtat de Junts", diu Gasulla. El portaveu de la CUP considera que la formació de Josep Guix només podrà governar amb el pacte d'esquerres, ja que l'entesa entre Junts i ERC és pràcticament segura si el pacte entre CUP, ERC i PSC falla. Gasulla considera que el PSC és el seu "segon soci", perquè l'entesa amb ERC és total, i diu que els socialistes han de triar si "vol ser un agent actiu i fer propostes" o "un partit a l'oposició".

El PSC i la CUP han mantingut contactes informals aquesta setmana, però la primera trobada serà dilluns que ve. "No podem donar un rang de reunió als contactes que hem fet fins ara amb el PSC. Veurem la primera trobada com va i haurem de començar a entendre si el PSC està per un canvi o per mantenir el govern de Junts", assegura Gasulla. En la reunió CUP-PSC de dilluns, la idea és parlar de programes i explorar la possibilitat de fer-los coincidir. "L'objectiu és que això surti", diu el portaveu de la CUP.
 

Les assemblees de la CUP influiran en les negociacions?

En la primera setmana de negociacions per al nou govern d'Olot, la CUP ha tirat d'un "equip de negociadors" que té la confiança de l'assemblea per avançar en les converses amb altres partits. D'aquesta manera es busca que la dinàmica cupaire sigui "més operativa".

Durant els últims mesos, la CUP Olot també ha configurat un equip de treball format per les 10 primeres persones de la llista que treballa sense la necessitat de validar constantment totes les seves accions davant l'assemblea, tot i fer-ho amb posterioritat. "Les deu primeres de la llista són 10 persones que tenen responsabilitat i confiança per part del grup per anar avançant coses. Quan es detecten coses de debat i susceptible de discrepàncies, es convoca l'assemblea", explica Gasulla.

Per això, dimecres que ve, dos dies després de la trobada amb el PSC, la CUP ha convocat l'assemblea local per informar de l'estat de les negociacions i exposar les estratègies i possibles escenaris. Segons informen des del partit, a l'assemblea de la CUP hi ha "un consens" per intentar un canvi de govern a la ciutat.