​L'Hospital d'Olot impulsa la Xarxa d'Innovació en Salut de Girona, un «laboratori» d'investigació tecnològica

El centre olotí ha estat el promotor d'una xarxa de tretze entitats sanitàries gironines que vol impulsar projectes d'innovació i recerca

Representants de les entitats que configuren la nova xarxa
Representants de les entitats que configuren la nova xarxa | Cedida
Redacció
02 de juny del 2023
Actualitzat a les 17:52h
Robòtica, intel·ligència artificial, drons, impressions 3D o aplicacions mòbils. Aprofitar les possibilitats que ofereix la tecnologia aplicada a l'àmbit sociosanitari és l'objectiu de la Xarxa d'Innovació en Salut, una aliança de tretze entitats sanitàries gironines tant públiques com privades, entre les quals hi ha l'Hospital d'Olot. Volen impulsar projectes d'innovació i recerca per, després, compartir-los. I fer-los arribar no només al conjunt de la demarcació, sinó també més enllà de la regió sanitària de Girona.

La Xarxa s'ha presentat i constituït oficialment en una jornada que s'ha fet aquest dijous a l'auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat a Girona, que ha comptat amb un centenar de participants. El gerent de la regió sanitària, Miquel Carreras, ha exposat que la intenció és crear una mena de "laboratori" de projectes per sumar esforços a l'hora de, per exemple, buscar finançament o desenvolupar-los.

La referent d'innovació a la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, Neus Domènech, que ha liderat la iniciativa, ha explicat algun dels projectes en els quals ja s'està treballant a les comarques gironines. Entre les propostes "estrella" hi ha la impressió de fèrules 3D per immobilitzar fractures de les extremitats superiors: "Ajudaria molt a escala d'atenció hospitalària poder garantir que les immobilitzacions es fan de manera correcta i augmentaria molt la capacitat de resolució dels Centres d'Atenció Primària (CAP)".

Una altra proposta, i just després de presentar el projecte pilot, seria crear una xarxa de drons per desplaçar material o mostres entres centres sanitaris. Durant la jornada també han donat a conèixer altres experiències innovadores com l'ús d'intel·ligència artificial aplicada als processos alimentaris o el BC Sentinel, un Whatsapp català entre professionals i pacients.

Carreras ha exposat que, a més, la Xarxa serveix per anar creant sinergies de cara a la creació del futur Campus de Salut de Girona que, pivotant al voltant del nou Trueta i l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès), aglutinarà atenció, formació i investigació en un mateix espai.

La Xarxa està integrada actualment per la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, la Fundació Hospital de Palamós-Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, la Fundació Hospital de Campdevànol, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l'Idibgi, l'IAS, el Trueta, l'ICS, la Fundació Salut Empordà, la Clínica Girona, la Clínica Bofill, Albera Salut i la UdG, amb el suport institucional dels serveis territorials de Salut a Girona.
Arxivat a