Un vot mal comptat deixa en suspens els resultats electorals d'Olot

La Junta Electoral ha validat els resultats, però ha detectat una persona que va votar presencialment tot i haver sol·licitat el vot per correu. Això podria anul·lar tots els vots de la mesa i donar el segon regidor a Activem Olot, que presentarà recurs

Una ciutadana votant a un dels col·legis electorals d'Olot el passat diumenge
Una ciutadana votant a un dels col·legis electorals d'Olot el passat diumenge | Martí Albesa
02 de juny del 2023
Actualitzat a les 18:09h
Situació inversemblant la que s'ha viscut aquest divendres al matí als jutjats d'Olot durant el recompte general dels resultats del 28-M. Tal com marca el procediment d'unes eleccions, la Junta Electoral de Zona s'ha reunit cinc dies després de la votació per revisar els resultats obtinguts. La sessió ha començat a les 10 del matí i s'ha allargat més de quatre hores. No hi ha hagut incidències remarcables fins que s'ha arribat a l'última mesa d'Olot, en concret la mesa B de l'Institut Garrotxa.

L'acta de la mesa en qüestió recollia que "per error" una senyora havia dipositat el vot a l'urna, tot i haver sol·licitat el vot per correu. L'acta també especificava que "el vot per correu no havia arribat". Tot i això, segons la llei, si una persona demana el vot per correu, no pot votar presencialment, independentment de si el vot ha arribat a la mesa o no. Per tant, aquesta votant no hauria d'haver pogut votar presencialment, tot i que la mesa li va deixar i ho va fer constar en acte. Durant el recompte, la Junta Electoral d'Olot ha comprovat que en el cens que tenia la mesa la votant constava com a sol·licitant del vot per correu i, tot i això, se li va permetre dipositar la papereta a l'urna, encara que no podia fer-ho.
 

Un cartell de la Junta Electoral d'Olot als Jutjats d'Olot Foto: Pau Masó


Davant aquesta situació, la Junta Electoral d'Olot ha traslladat el cas per telèfon a la Junta Electoral Provincial i aquesta li ha respost que hi havia diferents maneres de solucionar-ho: que es mantinguessin els resultats, ja que el vot per correu no va arribar i, per tant, aquella persona no havia votat dues vegades; que es traslladés la situació a la Junta Electoral Central; o bé, que s'anul·lessin tots els vots de la mesa, la qual cosa suposaria eliminar 130 vots de Junts, 102 de la CUP, 83 del PSC, 49 d'ERC, 21 d'Activem Olot, 14 d'Olot en Comú, 13 d'Olot+ i 12 de Vox. Aquesta tercera opció tindria conseqüències en els resultats finals, ja que restaria un regidor a ERC i l'atorgaria a Activem Olot, empatant totes dues formacions a dos regidors. 


La Junta d'Olot manté els resultats, però Activem Olot presentarà recurs

Davant la situació, la Junta Electoral ha decidit aturar el recompte per deliberar quina decisió prenia. Al cap de deu minuts, ha comunicat que per unanimitat mantenia el resultat perquè "la incidència del vot de la senyora no és tan rellevant a l'hora de realitzar l'escrutini" i "el problema no és proporcional a la conseqüència que suposaria anul·lar tots els vots de la mesa". A més la Junta també considera que la senyora no va votar dues vegades i es respecta la decisió de la mesa electoral de deixar-la votar.

Tot i que la Junta Electoral ha validat els resultats tal com estaven, hi ha la possibilitat de presentar recurs i així ho farà Activem Olot, a qui anul·lar tots els vots de la mesa de l'Institut Garrotxa li serviria per aconseguir el segon regidor, ja que va quedar a només dos vots de robar-li a ERC. La formació liderada per Jordi Rubió té un dia per presentar el recurs. Un cop arribi a la Junta Provincial, aquesta tindrà vint-i-quatre hores per resoldre'l i anunciar si anul·la tots els vots de la mesa B de l'Institut Garrotxa o deixa els resultats igual, tal com ha fet avui la Junta Electoral d'Olot. Només en el primer cas Activem Olot obtindria els dos regidors i faria moure l'escenari polític actual.