​El PSC Olot celebra els resultats electorals i veu «difícil» pactar amb Junts

Josep Guix assegura que encara dol el trencament del 2017 i exposa que "la gent ha votat un canvi"

Els socialistes celebrant els resultats d'aquest diumenge
Els socialistes celebrant els resultats d'aquest diumenge | Martí Albesa
29 de maig del 2023
Actualitzat a les 12:22h

El PSC també ha deixat imatges de celebració aquest diumenge electoral a Olot. La formació liderada per Josep Guix ha guanyat un regidor respecte al 2019, tot i perdre vots. Els socialistes han obtingut 1.728 vots, 33 menys que fa quatre anys. La baixa participació, però, ha afavorit els socialistes, ja que han pogut passar de tres a quatre regidors.

"Estem contents i agraïm als votants que ens han fet costat. Ara està tot molt obert per parlar de programes i persones", ha valorat Guix, qui també ha fet referència a la participació: "Estem preocupats. És la més baixa de la història de la democràcia i això ens preocupa molt".
 

Pacte d'esquerres o repetir la sociovergència?

El PSC té dos camins a l'hora de governar. Pot intentar un pacte amb la CUP i ERC per a un govern alternatiu a l'actual, o pot pactar amb Junts i repetir la fórmula del 2015. Aquesta última opció, però va acabar malament el 2017, quan Junts va trencar el pacte pel context independentista d'aquell moment. Segons Guix, això encara pesa dins els socialistes: "Hem de parlar amb tothom, però amb Junts hi ha una ratlla complicada perquè vam pactar amb ells i després van trencar el pacte. Per això, nosaltres ho veiem difícil. La ciutadania ha votat un canvi i a partir d'aquí es planteja un escenari nou".

L'altra via que pot optar el PSC per governar és el pacte d'esquerres amb la CUP i ERC. De fet, Guix assegura que aquest és el primer escenari que intentaran i també hi afegeix Activem Olot. "Parlem d'un govern de progrés a la ciutat. La gent ha votat un canvi. A partir d'aquí hem de començar a fer propostes. Tenim bona relació amb ERC i amb Activem Olot. En tot cas, parlarem primerament amb ells. Amb la CUP també podem parlar-hi. Hem de parlar de programes".

Amb quatre regidors, el PSC de Josep Guix ha aconseguit els millors resultats dels últims vuit anys. Els últims dos mandats, els socialistes no havien aconseguit arribar al quart regidor, un fet que s'ha complert aquest diumenge amb els 1.728 vots que han obtingut i que representen el 15,44% del total.